Afacere de 35 miliarde de dolari: Mafia japoneză foloseşte oamenii străzii ca să "cureţe" zona Fukushima

Muncitori colectează frunze dintr-un canal, prefectura Fukushima, 8 decembrie 2011.
Muncitori colectează frunze dintr-un canal, prefectura Fukushima, 8 decembrie 2011. (STR / AFP / Getty Images)

Japonezii recrutează oameni ai străzii pentru a-i angaja în zona afectată de distrugerea reactorului nuclear de la Fukushima. Persoanele care recrutează primesc o sută de dolari pentru fiecare om al străzii care este angajat. Viitorii angajaţi trebuie să cureţe zona nucleară din nordul Japoniei, care are o suprafaţă mai mare decât Hong – Kong, relatează huffingtonpost

Zona a fost afectată acum trei ani, după ce un cutremur care a generat un tsunami a devastat coasta de nord a Japoniei şi a deteriorat reactorul nuclear de la Fukushima. Japonezii vor să cureţe zona, însă nu au reuşit să se încadreze în calendarul programului guvernamental datorită numărului redus de muncitori care vor să se angajeze în această zonă, conform gândul.

Gangsterii japonezi – yakuza au fost atraşi de proiectul finanţat de guvern şi au încercat să pătrundă în reţeaua de subcontractanţi care se ocupau de decontaminarea zonei. Acesta este motivul pentru care au avut loc o serie de arestări în lunile ianuarie, octombrie şi noiembrie.

Muncitorii angajaţi pentru această operaţiune dificilă de către gangsterii japonezi erau plătiţi la negru, sub salariul minim pe economie, potrivit poliţiei locale.

Chiar dacă marii contractori din cadrul acestui proiect nu au fost acuzaţi de nereguli, au fost arestaţi membri din trei reţele criminale - cei care dezvoltaseră o piaţă neagră de recrutare de personal.

În nordul Japoniei, pentru decontaminarea a zece oraşe şi a unei autostrăzi lucrau 733 de firme - contractori sau subcontractori.

Conform Reuteurs, astfel de firme lucrează ilegal, constatându-se că ori nu aveau experienţa necesară pentru asemenea operaţiuni, ori erau firme fantomă care nu aveau sediu social sau număr de telefon real.

Ministerul Mediului japonez a informat că termenul pentru decontaminarea zonei s-a prelungit cu doi sau trei ani, data planificată iniţial fiind martie 2014. Ca urmare, cei 60.000 de oameni care locuiau în zonă înainte de dezastru nu se pot întoarce acasă. Suma estimată pentru Proiectul guvernamental de decontaminare a zonei este de 35 miliarde de dolari.

Contractorii afirmă că dacă nu apelează la mafie, nu reuşesc să angajeze destui muncitori pentru decontaminarea zonei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe