Afacere cu ciuperci de pădure

Afacere cu ciuperci de pădure
Afacere cu ciuperci de pădure (Facebook)

Cultivarea ciupercilor reprezintă una dintre puţinele afaceri profitabile din ţara noastră care a trecut testul timpului. Cel mai puternic avantaj pe care îl oferă această afacere este piaţa românească de desfacere nesatisfăcută în totalitate şi într-o continuă expansiune. Începând cu anii 2000-2002 românii au devenit tot mai mari consumatori de ciuperci, lucru care a încurajat enorm importul de ciuperci.

Afacere cu ciuperci de pădure. Piaţa de desfacere

În ziua de azi, aveţi desfacere garantată pe piaţa românească, pentru că magazinele preferă să cumpere de la cultivatori români, costurile de achiziţie fiind mai mici, calitatea mai bună, posibilitatea de a cumpăra mai puţin dar mai des, înlăturând astfel riscul ca marfa să se strice pe raft.

Piaţa de desfacere: pieţele agro-alimentare, magazine alimentare, lanţurile de supermarket, restaurante, fast-food-uri, pizzerii, fabricile de conserve, pensiuni şi hoteluri, export în ţările Uniunii Europene.

Afacere cu ciuperci de pădure. Investiţii

Investiţia iniţială este minimă. Puteţi începe într-un beci sau o încăpere improvizată, nu trebuie să investiţi mii de euro încă de la început în sere şi alte aparate sofisticate.

De altfel ciupercile cresc în pădure, le puteţi aduna şi de acolo.

Materialele necesare producţiei de ciuperci sunt foarte ieftine şi uşor de procurat (paie, bălegar, miceliu de ciupercă).

Evident, această afacere cu ciuperci de pădure este rentabilă acolo unde puteţi colecta cantităţi mai mari, astfel că cele mai bune zone sunt cele de deal şi de munte, unde există suficientă umiditate pentru ca ciupercile să se dezvolte. Sigur, există păduri şi la câmpie, dar temperaturile mari nu fac posibilă dezvoltarea puternică a acestora.

Afacerea poate fi dezvoltată pe tot parcursul anului, aşadar aţi putea avea tot timpul un flux de numerar pe care îl puteţi cheltui în scopuri personale sau să-l reinvestiţi.

Produsele sunt uşor de transportat, vă puteţi face treaba doar cu o autoutilitară sau chiar un autoturism de familie.

Nu contează unde vă desfăşuraţi activitatea, pe tot cuprinsul României sunt alimentare, magazine şi supermarketuri cu care puteţi încheia contract pentru desfacerea produselor dumneavoastră.

Afacerea cu siguranţă vă oferă garanţia viitorului ca toate afacerile ce ţin de mâncare, iar la început aceasta nu implică mulţi angajaţi, un singur om se poate ocupa de toată treaba (până la un anumit nivel). Sau aveţi oportunitatea implicării întregii familii în dezvoltarea şi buna funcţionare a afacerii cu ciuperci.

De asemenea, există oportunitatea finanţării prin fonduri europene sau obţinerea de subvenţii pentru culturile în solarii. Dacă îndepliniţi cerinţele de acordare a banilor nerambursabili puteţi obţine finanţarea necesară pentru cultivarea ciupercilor şi dezvoltarea acestei idei de afaceri.

Afacere cu ciuperci de pădure. Câştiguri

Obţineţi un profit foarte rapid. Aveţi nu mai puţin de 5 sau 6 recolte pe an, deoarece ciupercile sunt cultura cu cel mai mare randament pe metru pătrat.

Puteţi deveni exportator în mai puţin de 2 ani de la începerea afacerii, fiindcă mulţi străini şi români plecaţi afară apreciază produsele româneşti şi preferă să mănânce ciuperci delicioase, decât ciuperci pline de chimicale şi cu gust de burete.

Activitatea din cadrul unei afaceri cu ciuperci de pădure se împleteşte perfect cu colectarea fructelor de pădure, precum fragii, afinele, zmeura sau murele, dar poate fi realizată şi separat.

Afacere cu ciuperci de pădure. Exportul ciupercilor

O afacere la care nu puţini s-au gândit este cea a exportului ciupercilor de pădure. Chiar dacă această afacere nu presupune îngrijirea ciupercilor pe perioada creşterii, necesită totuşi o muncă. Afacerea în sine presupune colectarea ciupercilor de la locuitorii unei zone şi trimiterea acestora mai departe, către firmele de conserve, către pieţe sau, în cel mai bun caz, pentru export.

Investiţia iniţială nu este foarte mare şi presupune o maşină frigorifică şi un spaţiu. În cazul în care investitorul se gândeşte să se extindă şi la prelucrarea ciupercilor, pentru a le vinde uscate, de exemplu, sumele investite se pot majora, mai ales dacă pentru aceasta se cumpără un cuptor special de uscare. „Pitoancele“ clujenilor, hribii, sunt, de fapt, unul dintre cele mai apreciate produse de pe pieţele europene, iar dacă sunt uscate pot ajunge la sume colosale de vânzare, chiar dacă din ţară pleacă cu un preţ de două ori mai mic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie