Aerul de deasupra Marii Moarte are nivel ridicat de mercur oxidat

Un cercetator ia esantioane ale apei din Marea Moarta. Cercetatorii au descoperit niveluri mari de mercur oxidat in atmosfera Marii Moarte
Un cercetator ia esantioane ale apei din Marea Moarta. Cercetatorii au descoperit niveluri mari de mercur oxidat in atmosfera Marii Moarte (Daniel Obrist)

In ebraica, Marea Moarta este numita Yam ha-Melah, "marea de sare". Masuratorile de acum arata ca sarea marii are efecte profunde asupra chimiei aerului de deasupra ei.

Atmosfera de deasupra Marii Moarte, au descoperit cercetatorii, este incarcat cu mercur oxidat. Unul din cele mai ridicate nivele de mercur oxidat, in afara de regiunile polare, exista aici.

Rezultatele au aparut intr-o publicatie online pe 28 noiembrie, in revista Nature Geoscience.

In cercetarea finantata de National Science Foundation (NSF), omul de stiinta Daniel Obrist si colegii de la Desert Research Institute din Reno, Nev., si de la Hebrew University din Israel au masurat cateva perioade de nivele extrem de ridicate de mercur oxidat in atmosfera.

Mercurul exista in atmosfera in stare elementara si oxidata. Este emis de diferite procese naturale si umane si poate fi convertit in atmosfera intre aceste doua stari.

Nivelele ridicate de mercur oxidat sunt ingrijoratoare spune Obrist, pentru ca aceasta forma este depozitata rapid in mediu dupa formarea sa.

Depunerea mercurului atmosferic este principala cale prin care mercurul, o neurotoxina puternica, isi gaseste drumul in ecosistemele globale.

Dupa ce este depozitat, mercurul se poate acumula prin lantul alimentar, unde poate atinge un nivel foarte inalt. "Aceste nivel este foarte ingrijorator pentru oameni", spune Obrist, "in special in consumul de peste incarcat cu mercur".

Pestii prinsi in ocean sunt principala sursa de ingerare de mercur pentru populatia americana.

Observatiile asupra nivelelor naturale inalte de mercur oxidat au fost limitate doar la atmosfera polara. Acolo, mercurul oxidat este format in timpul unui proces numit secarea mercurului atmosferic.

In timpul secarilor mercurului, mercurul elementar este convertit in mercur oxidat, care este apoi imediat depozitat pe suprafete.

Aceste evenimente ar putea creste incarcarea cu mercur in mediile arctice sensibile, cu sute de tone de mercur pe an.

Acum, spune Obrist, "am descoperit un proces aproape complet de secare de mercur elementar - si formare a unora dintre cele mai ridicate nivele de mercur oxidat vazute vreodata - deasupra Marii Moarte, un loc unde temperatura ajunge la 45 de grade Celsius."

Asemenea evenimente pronuntate de secatuire de mercur nu erau asteptate sa se intample in afara polilor inghetati. Temperaturile inalte erau considerate a impiedica acest proces chimic.

"Mercurul elementar este intrucatva rezistent la oxidare, asa ca este dificil de explicat nivelul de mercur oxidat masurat in atmosfera din afara regiunilor polare", spune Alex Pszenny, director al Programului Chimiei Atmosferice al NSF, care a finantat cercetarea. "Aceste noi rezultat aduc o explicatie."

Mecanismele implicate in conversia mercurului de deasupra Marii Moarte par similare, insa, cu cele din regiunile polare: ambele incep cu halogeni.

Halogenii, sau elementele halogen, sunt elemente nemetalice cum ar fi fluor, clor, brom si iod.

Observatiile si rezultatele de modelare indica faptul ca la Marea Moarta conversia mercurului elementar este condusa de brom.

Noile rezultate arata ca nivelele de brom observate deasupra oceanelor ar putea fi suficient de ridicate pentru a initia oxidarea mercurului.

"Noi am descoperit ca bromul poate oxida mercurul in atmosfera de la latitudini medii, departe de poli. Asta conduce la un rol important al oxidarii mercurului induse de brom in depozitarea mercurului in oceanele lumii", declara Obrist.

Ceea ce ajunge in ocean, spune el, ar putea ajunge pana la urma in pesti. Si in aceia care ii consuma.

Colegii lui Obrist sunt Xavier Fain de la Institutul de Cercetare a Desertului si Eran Tas, Mordechai Peleg, David Asaf si Menachem Luria de la Hebrew University.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură