Aeronave ale SUA şi Chinei implicate într-o întâlnire „periculoasă” deasupra Mării Chinei de Sud

Ministerul Apărării din China a declarat pentru media naţională că SUA ar trebui să elimine „cauza fundamentală a incidentelor accidentale”. Un oficial american al apărării a afirmat că aeronavele s-au apropiat la 300 de metri una de celalaltă deasupra mării strategice.
Avionul american de supraveghere Boeing OC-135B.
Avionul american de supraveghere Boeing OC-135B. (Captură Foto)

Comandamentul SUA din Pacific a afirmat vineri că un avion chinez şi un avion american de patrulare, aparţinând Marinei, au avut o întâlnire „primejdioasă” deasupra Mării Chinei de Sud, producând primul incident de acest tip înregistrat sub administraţia Trump.

Aeronava americană se afla într-o „misiune de rutină acţionând în conformitate cu legea internaţională”, susţine Comandamentul Pacificului într-o declaraţie.

Miercuri, cele două avioane s-au apropiat la aproximativ 300 de metri unul de celălalt, a declarat un oficial al apărării SUA pentru agenţia de ştiri Reuters. Oficialul a adăugat că astfel de incidente sunt relativ rare.

Ministerul Apărării din China a declarat pentru ziarul în limba engleză al Partidului Comunist, “Global Times”, că pilotul a răspuns în timpul incidentului cu „măsuri legale şi profesioniste”.

„Sperăm că partea americană se va concentra pe relaţia dintre cele două ţări şi cele două armate luate în ansamblu, va adopta măsuri concrete şi va elimina cauza fundamentală a incidentelor accidentale, de pe mare sau din aer, dintre cele două ţări”, a susţinut oficialul apărării, potrivit ziarului.

Marea Chinei de Sud constituie un ghimpe în relaţiile dintre Washington şi Beijing. China revendică aproape în întregime zona strategică, în timp ce SUA pune accentul pe nevoia de libertate a navigaţiei.

„Un complex militar uriaş”

Sub administraţia fostului preşedinte american Barack Obama, Washingtonul a criticat China pentru construirea de avanposturi militare pe insulele artificiale, însă nu a luat măsuri pentru a opri agresiunea chineză.

În decembrie, preşedintele Donald Trump a folosit platforma sa preferată de socializare on-line criticând vehement Beijing-ul pentru activităţile sale militare din Marea Chinei de Sud.

„Ne-a întrebat China dacă era OK să îşi devalorizeze moneda (ştirbind competitivitatea companiilor noastre), să taxeze excesiv produsele noastre care intră la ei în ţară (SUA nu îi taxează) sau să construiască un complex militar uriaş în mijlocul Mării Chinei de Sud? Nu cred”, a susţinut noul preşedinte într-o tiradă de două tweet-uri.

Cu toate acestea, în urma unei discuţii telefonice cu preşedintele Xi Jinping, Casa Albă a afirmat vineri că Trump a promis să respecte politica „unei singure Chine”, care consideră China şi Taiwanul ca fiind o singură entitate.

În 2001, un avion de vânătoare chinez s-a ciocnit cu o aeronavă de supraveghere americană deasupra Mării Chinei de Sud, având ca urmare decesul pilotului chinez şi determinând o dispută diplomatică.

Beijing-ul a reţinut 24 de membri ai echipajului aeronavei americane, timp de 10 zile. În urma incidentului, ambele ţări au semnat un acord pentru a preîntâmpina incidentele similare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe