Adriean Videanu: Nu sunt o victimă politică

Adriean Videanu răspunde la întrebările presei.
Adriean Videanu răspunde la întrebările presei. (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, preşedintele interimar al PDL Bucureşti, a precizat marţi la RTV că nu se consideră o victimă politică în dosarul Romgaz în care procurorii DIICOT îl acuză de subminarea economiei naţionale şi complot alături de actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian.

Adrian Videanu consideră că preşedintele Traian Băsescu va da undă verde pentru anchetarea sa. Videanu a afirmat că doreşte să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă şi în momentul în care va trebui să ofere răspunsuri anchetatorilor va cere desecretizarea şedinţelor de Guvern în baza cărora s-a aprobat continuarea politicii de discount la livrările de gaze "pentru a avea informaţia completă legat de ceea ce s-a întâmplat". "Înţeleg din presă că am fost monitorizat vreun an şi jumătate, este foarte bine. (...) Au fost peste şapte şedinţe de Guvern în care am discutat acest subiect. A fost un proiect de ordonanţă iniţiat la Ministerul Agriculturii la care şi Ministerul Economiei a lucrat, evident, pe această temă. (...) Chestiunea cu discountul a fost aprobată în martie 2008 de către Guvernul Tăriceanu printr-o notă prezentată de ministrul Varujan Vosganian. (...) Noi, în ianuarie 2009, am reluat discuţiile în Guvern şi eu am promovat un memorandum pe conceptul de a sprijini agricultura şi industria chimică, astfel încât Guvernul să ia decizia dacă continuă politica de discount", a explicat Videanu.

Totodată, Videanu a precizat că nu are acces la alte materiale decât cele apărute în presă şi că îşi aminteşte de discuţiile redate în stenogramele apărute în ultimele zile, dar că acestea nu sunt complete : "Probabil o să apară complete la un moment dat. Rememorând ceea ce se discuta despre aceste stenograme, mi-aduc foarte bine aminte ceea ce am discutat. Din ceea ce am văzut azi, am văzut ca ele sunt din 2009 şi se întind până dincolo de mandatul meu de ministru. Nu sunt de acum patru ani, ci de acum doi ani şi ceva.”

PDL-istul nu agrează ideea că ar fi acuzat de complot: "În primul rând, actele pe care le-am înaintat Guvernului spre aprobare au un caracter general şi nu se vorbeşte acolo de niciun fel de companie, nici măcar de Interagro. N-am emis niciun ordin de ministru. E adevărat, am înaintat Guvernului să ia o decizie sau nu legat de continuarea politicii de discount. Guvernul României a aprobat un memorandum cu caracter general ". În opinia sa, este normal ca procurorii să ceară informaţii de la cei care au promovat acte normative. "Până nu ajung să văd despre ce este vorba nu pot să fac alte comentarii. Eu nu cred că sunt o victimă politică. Există o suspiciune. Obligaţia mea este să pun la dispoziţia anchetatorilor toate informaţiile pe care le am", a completat fostul ministru al Economiei.

Întrebat de jurnalişti cum de îşi aminteşte ceea ce a discutat telefonic în urmă cu câţiva ani, fostul ministru al Economiei susţine că îl ajută faptul că discuţiile nu au fost numeroase nici cu Marcel Piteiu, fostul director al Romgaz.

"Ştiu pentru că nu au fost foarte multe lucruri pe care le-am discutat cu Marcel Piteiu pe această problemă. Nu am acces la un material, dar din ceea ce am văzut, ar fi vorba despre ideea că aş fi aderat la acest complot", a mai precizat Videanu.

Referitor la întâlnirile şi convorbirile pe care le-ar fi avut cu Ioan Niculae, patronul Interagro, Videanu a spus: "Ceea ce a aprobat Guvernul Boc nu are nicio legătură cu Ioan Niculae. Am vorbit cu Ioan Niculae cred că de două ori în timpul mandatului meu de ministru şi cred că m-am întâlnit de trei ori şi vreau să vă spun deschis pentru ce: Ioan Niculae a făcut o investiţie de bioetanol la Zimnicea în Teleorman şi a fost o investiţie de aproape 100 de milioane de euro".

Adriean Videanu a afirmat că i se pare normal să se ducă să dea procurorilor toate datele de care au nevoie.

Parchetul General a cerut Senatului, luni seara, aviz pentru începerea urmăririi penale pentru ministrul economiei Varujan Vosganian şi pentru fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Acţiunea vine după ce şeful DIICOT a cerut procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv preşedintele României, cu cereri dea se începe urmărirea penală împotriva foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, care sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioadele în care aceştia au avut, pe rând, calitatea de ministru al Economiei.

Prejudiciul cauzat Romgaz a fost de 130 de milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne