Adrian Severin, supărat de DNA: "DNA violează dreptul românilor de a alege liber"

Adrian Severin la DNA
Adrian Severin la DNA (Epoch Times România)

Înscris în cursa pentru primăria Capitalei susţinut de Marian Vanghelie, Adrian Severin susţine că DNA încalcă dreptul românilor de a alege liber pentru că au efectuat aceste percheziţii pornind de la suspiciuni care nu sunt rezonabile.

DNA violează dreptul românilor de a alege liber. DNA încearcă să explice motivul descinderilor de ieri, 6 mai 2016, la mai multe adrese, printre care şi sediul de campanie al Partidului Dreptăţii Sociale (PDS). Ni se spune, astfel, că ar exista suspiciunea folosirii unor “informaţii nedestinate publicităţii” în scopul întocmirii listelor de semnături atestând sprijinirea depunerilor unor candidaturi, printre care vizată este cea a domnului Marian Vanghelie (candidat la funcţia de primar al Sectorului 5 – Bucureşti). Şefii DNA au bănuit că, pentru a şti de unde să pornească la strângerea semnăturilor, unii funcţionari de la primării (principala vizată fiind cea a Sectorului 5, unde primar fusese dl Vanghelie), suspecţi a fi şi militanţi ai PDS, au luat adrese de pe listele cu cetăţenii care beneficiază de diverse ajutoare sociale, s-au dus la adresele indicate acolo şi le-au solicitat acestora să susţină înscrierea pe listele de candidaţi la alegerile locale a unor membrii ai amintitului partid. ", acuză Severin.

Declaraţiile politicianului vin în contextul în care DNA a făcut percheziţii atât la Primăria Sectorului 5 cât şi la partidul lui Vanghelie - şi el titular al unui dosar penal - într-o cauză vizând suspiciuni de falsificare a listelor cu semnături de susţinere pentru locale.

Acesta a precizat că, de vreme ce candidaturile PDS au fost validate de justiţie, toate mijloacele legale de contestare a acestora au fost epuizate. Totodată, el s-a întrebat retoric cum ”şi-a permis DNA să tulbure campania unor candidaţi aflaţi în perfectă legalitate, atestată inclusiv judecătoreşte”, relatează B1 TV.

Severin a mai acuzat DNA că, prin acţiunile pe care le desfăşoară, manipulează grav opinia publică şi îi poate împiedica pe români să-şi exercite dreptul la vot: ”Mai ales în condiţiile mediatizării percheziţiilor pornite la întâmplare, cu gândul că poate se găseşte ceva suspect, şi fără să se formuleze vreo acuzaţie concretă împotriva cuiva, acţiunea DNA se constituie într-o manipulare gravă a opiniei publice având aptitudinea de a viola dreptul cetăţenilor la a alege liber pe cei pe care îi vor. Când dreptul unui singur cetăţean este încălcat, drepturile tuturor sunt în pericol. În acelaşi timp, dreptul DNA de a întreprinde cercetări penale încetează acolo unde începe abuzul."

Reamintim că Adrian Severin a fost trimis în judecată în septembrie 2013, fiind acuzat că, în calitate de membru în Parlamentul European, a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Pe 23 februarie a.c., Severin a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată de fostul europarlamentar cu apel. La rândul său, Vanghelie este trimis în judecată pentru luare de mită.