Adrian Marius Dobre: ”95% din refugiaţi nu au niciun fel de documente” (Video)

România şi ţările occidentale nu pot verifica identitatea refugiaţilor, nivelul lor de educaţie şi pregătire profesională, avertizează un secretar de stat din Ministerul Muncii.
Adrian Marius Dobre, Secretar de Stat - Ministerul Muncii
Adrian Marius Dobre, Secretar de Stat - Ministerul Muncii (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”95% din refugiaţii care vin nu au niciun fel de documente, nici de studii, nici de identitate, nici de calificare profesională. Când vin în România şi primesc un certificat, identitatea lor este asumată, nu dovedită. Ea poate să fie reală sau nu. Acesta reprezintă un risc de securitate”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Adrian Marius Dobre, în cadrul dezbaterii ”Criza refugiaţilor – provocări interne şi implicaţii de politică externă”.

În opinia sa, România şi ţările occidentale nu pot verifica identitatea pentru că nu există infrastructura şi posibilitatea de a face acest lucru. ”Nu ştim şi nu putem dovedi care este nivelul lor de educaţie sau cum este el compatibil cu sistemul românesc. Avem şi o problemă de translatori. Mulţi nu vorbesc limba engleză”, a menţionat Dobre.

Secretarul de stat s-a referit şi la Coaliţia Naţională pentru Integrarea refugiaţilor, arătând că aceasta nu este o interfaţă cu societatea civilă, ci un grup de lucru mai amplu care cuprinde reprezentanţi ai Ministerului de Interne, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Guvernului României şi ai societăţii civile. ”Nu este un exerciţiu de imagine. Avem un grup de lucru pe armonizare legislativă, unul pe integrare locală, integrare socială generală, logistică de bază primară şi integrare culturală menită să evite conflictul între civilizaţii”, a precizat Adrian Marius Dobre, arătând că în anii trecuţi s-au înregistrat în medie 1.200 -.1300 de cereri de azil pe an, dar acum numărul acestora va creşte.

Soluţii europene?

Referitor la răspunsul UE la criza refugiaţilor, secretarul de stat a susţinut că ”indiferent cât de multe eforturi de integrare am face, nu putem integra un Orient Mijlociu întreg. Tratarea acestei probleme la origine, în zonele de conflict, prin acţiune politică, economică, este vitală dacă Europa vrea să se poziţioneze ca un jucător de talie mondială pe scena politicii externe”.

95% din refugiaţii care vin nu au niciun fel de documente, nici de studii, nici de identitate, nici de calificare profesională.

Oficialul a arătat că deocamdată solidaritatea europeană reprezintă doar 1% din PIB-ul european. ”Este preţul pe care Europa îl pune pe aceste valori şi principii. Credeţi că este suficent ca să putem avea o politică externă comună, o politică de apărare comună, o forţă de intervenţie rapidă care să fie cu adevărat eficientă şi toate pârghiile necesare pentru a interveni în zonele fierbinţi din vecinătate pentru ca Europa să se protejeze pe ea şi pe cetăţenii ei?”, a întrebat retoric Adrian Marius Dobre.

El a ridicat şi întrebarea cum vor reacţiona diferitele grupuri vulnerabile din Europa la integrarea refugiaţilor şi a atenţionat că extrema dreaptă era în ascensiune în UE dinainte de criza refugiaţilor, dar odată cu aceasta, fenomenul se va amplifica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne