Administraţia Trump va trimite Turciei avioane F-35, chiar dacă Ankara ameninţă că loveşte Israelul

Avion de luptă american F-35A Lightning II
Avion de luptă american F-35A Lightning II (Wikipedia.org)

Administraţia preşedintelui american Donald Trump pare pregătită să livreze Turciei, în această lună, o flotă de avioane de vânătoare F-35 Joint Strike Fighter pe fondul ameninţărilor continue ale liderului turc Recep Tayyip Erdogan că va lovi Israelul şi că va alimenta sentimentele anti-Israel în rândul forţelor teroriste din regiune, acţiune ce atrage tot mai multe critici din partea unor parlamentari şi experţi ai regiunii.

Administraţia SUA, în ciuda opoziţiei Congresului, a aprobat un acord privind livrarea în Turcia a 100 de avioane de vânătoare F-35, care sunt dotate cu tehnologie stealth, capabile să evite radarele, conform Washington Free Beacon. Doi piloţi ai forţei aeriene turceşti au fost pregătiţi în SUA pentru a opera acest model de avioane, care ar urma să fie transferate în mod oficial în Turcia până în septembrie 2019, dacă Congresul eşuează în eforturile sale de a bloca acordul, potrivit unor rapoarte.

Decizia de a înarma Turcia cu aceste avioane de vânătoare avansate a generat temeri în rândul unor experţi şi parlamentari regionali, care au cerut administraţiei Trump să reconsidere vânzarea din cauza eforturile publice depuse de Erdogan pentru unirea lumii islamice împotriva Israelului după ce Casa Albă a mutat ambasada sa din Tel Aviv în Ierusalim. La sfârşitul lunii trecute, Senatul SUA a blocat vânzarea, pregătind terenul pentru un duel cu administraţia Trump cu privire la soarta acordului. Turcia a declarat deja că se va îndrepta spre Rusia sau alte naţiuni dacă SUA nu va onora contractul.

Eforturile anterioare ale lui Erdogan de a căuta să intre în graţiile unor organizaţii teroriste şi de a alimenta tulburări împotriva Israelului sunt unele dintre principalele temeri manifestate de cei care se opun vânzării avioanelor F-35.

În ciuda acestor probleme, Administraţia Trump s-a apropiat de guvernul lui Erdogan, cel mai recent printr-o întâlnire ce a avut loc luni în Washington D.C.

Secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit luni cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, pentru a confirma “spiritul parteneriatului aliaţilor”, potrivit unei declaraţii publicate de Departamentul de Stat.

Cavusoglu şi Pompeo au discutat despre probleme bilaterale şi regionale şi au confirmat hotărârea lor comună de a lupta împotriva terorismului în toate formele şi manifestările, conform declaraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe