Administraţia Trump devine full establishment: SUA acuză acţiunile Rusiei în Ucraina

Secretarul de stat american Rex Tillerson l-a asigurat pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, în cursul unei discuţii telefonice, că acţiunile Rusiei în estul Ucrainei rămân un obstacol pentru îmbunătăţirea relaţiilor ruso-americane şi a reiterat sprijinul “neclintit” al SUA pentru Kiev.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Emmanuel Dunand—AFP/Getty Images)

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a susţinut, duminică, faptul că discuţia telefonică a avut scopul de a-l informa pe liderul ucrainean despre vizita efectuată de Tillerson la Moscova în 11-12 aprilie, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin şi ministrul de Externe Serghei Lavrov.

Toner a precizat că Tillerson a transmis conducerii ruse mesajul că, deşi SUA este interesată să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, acţiunile acesteia în estul Ucrainei rămân un obstacol în atingerea acestui obiectiv.

Toner a adăugat că Poroşenko a transmis condoleanţe pentru decesul unui membru american al misiunii speciale de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în estul Ucrainei.

OSCE a declarat că un membru al echipei sale de monitorizare a fost ucis şi doi au fost răniţi după ce vehiculul lor a lovit o mină în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiştii pro-ruşi.

OSCE a trimis în 2014 personal pentru a monitoriza acordurile de încetare a focului între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernului ucrainean, într-un conflict care a provocat moartea a peste 9.900 de persoane. Misiunea OSCE a fost extinsă cel puţin până în martie 2018.

Tillerson şi Poroşenko au convenit că “acest incident tragic arată în mod clar ncesitatea ca toate părţile – şi în special forţele separatiste conduse de ruşi – să implementeze imediat angajamentele prevăzute de acordurile de pace de la Minsk”, a declarat Toner.

Acesta a mai precizat că secretarul de stat american a reiterat angajamentul ferm al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. El a confirmat că sancţiunile împotriva Moscovei vor rămâne în vigoare până când Rusia va reda controlul Peninsulei Crimeea în mâinile Ucrainei şi până când va implementa în totalitate obligaţiile sale prevăzute în acordurile de la Minsk.

Acordul de pace de la Minsk din 2015 şi acordurile similare ulterioare au stabilit mai mulţi paşi pentru soluţionarea conflictului dintre Ucraina şi separatiştii pro-ruşi şi pentru restabilirea controlului Kievului asupra graniţei ucrainene cu Rusia.

Tillerson “a mai subliniat importanţa ca Ucraina să continue progresul în privinţa adoptării de reforme şi combaterii corupţiei”, a susţinut Toner.