Administraţia Trump are nou şef interimar al apărării. China ar trebui să fie nemulţumită

Secretarul armatei americane Mark T. Esper
Secretarul armatei americane Mark T. Esper (Wikipedia.org)

Secretarul armatei americane Mark T. Esper a preluat duminică funcţia de secretar interimar al Apărării – cel de-al treilea şef al administraţia preşedintelui Donald Trump şi primul republican care ocupă această funcţie, potrivit publicaţiei The Washington Times.

Numirea lui Esper trebuie să fie votată de Senatul SUA.

Esper a obţinut undă verde pentru noua funcţie după anunţul surpriză de săptămâna trecută al secretarul interimar al apărării Patrick M. Shanahan, care a afirmat că se retrage din procesul de nominalizare pentru acest post după ce câteva organizaţii media au publicat articole privind incidente de violenţă domestică care au implicat familia Shanahan în 2011. Aparent, incidentele au fost subiectul unei investigaţii FBI.

Shanahan, care a fost confirmat în funcţia de adjunct al secretarului apărării în iulie 2017, a preluat funcţia de secretar interimar al apărării la 1 ianuarie 2019, după demisia secretarului apărării James Mattis în decembrie 2018. Mattis a demisionat din cauza unei neînţelegeri cu preşedintele Trump şi a sperat că va rămâne în funcţie până în această primăvară, însă a fost demis de liderul de la Casa Albă.

Esper are experienţă în investigarea interferenţei Chinei în procesul electoral, lucru care ar putea indica faptul că el va continua noile politici mai dure ale Pentagonului faţă de China.

Comisia pentru Informaţii din Senatul american a cerut intensificarea procesului de colectare a informaţiilor legate de Marea Chinei de Sud, unde Beijingul este implicat într-un proces agresiv de preluare a căilor navigabile prin intermediul insulelor militare disputate. De asemenea, Comisia doreşte ca agenţiile de informaţii americane să desfăşoare o evaluare cuprinzătoare a investiţiilor chineze în companii hi-tech americane majore, evaluare ce va analiza ameninţarea pe care o reprezintă investiţiile americane susţine de China la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe