Administraţia Fondului pentru Mediu stă pe un munte de bani, dar nu îi poate cheltui

(photos.com)

Deşi stă pe "un munte de bani", Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu a mai deschis nicio sesiune de depunere de proiecte din 2011 până în 2014, cu excepţia programului Rabla, scrie Focus Energetic. Motivul? Nu se poate atinge de banii rămaşi din anii anteriori, cel mai probabil pentru susţinerea deficitului bugetar.

Lucrurile arată la modul următor: proiectul de buget al AFM pentru anul 2015 prezintă un excedent din anii anteriori de 1,718 miliarde de lei. Aceste nu sunt însă alocate pentru susţinerea unor programe de mediu.

AFM a explicat pentru Focus Energetic această anomalie susţinând că „această sumă poate fi utilizată conform art. 13, alin. 8 al OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, în condiţiile realizării execuţiei bugetare aferente anului curent, respectiv – încasarea veniturilor bugetare şi efectuarea plăţii cheltuielilor aprobate prin buget."

Articolul invocat de AFM nu are astfel de condiţionalităţi, arată însă jurnaliştii focusenergetic.ro, în textul legislativ specificându-se că: "sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului se reportează în anul următor, fiind utilizate cu aceeaşi destinaţie”.

Focus Energetic mai arată că AFM a avut o activitate extrem de limitată în ultimii patru ani, în urma interdicţiei de a utiliza fondurile colectate şi păstrate, cel mai probabil, pentru încadrarea în deficitul bugetar convenit de Guvern cu FMI, Banca Mondială şi UE. Mai multe Guverne Boc şi Ponta au interzis folosirea acestor bani în proiecte pentru protecţia mediului, susţine sursa citată.

Astfel, în 2011, instituţia a deschis sesiuni de depunere de proiecte pentru programele privind „Casă verde”, „Rabla”, construirea de piste pentru biciclişti şi crearea de parcuri, ultimele două programe au figurat aproape ca daruri pentru autorităţile locale.

În 2012 şi 2013 însă, singurul program care a continuat a fost „Rabla”, program care a fost valabil şi în 2014. La acestea s-au adăugat câteva proiecte privind managementul zonei costiere şi conştientizarea publicului, iar în rest, banii au fost direcţionaţi pentru restituirea taxei de primă înmatriculare.

În rest, deşi România, atât de poluată, are nevoie disperată de bani pentru decontaminări, împăduriri, proiecte noi, AFM stă neclintită pe muntele de bani pe care nu-l poate utiliza.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne