Adevărul despre nitraţii din apa de băut!

Apă de la robinet.
Apă de la robinet. (Epoch Times România)

Nitraţii şi nitriţii sunt componenţi naturali ai solului şi apar odată cu mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante şi animale. O parte din nitraţi sunt absorbiţi de rădăcinile plantelor, iar surplusul contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane.

Între nitraţii din sol, apă şi plante se stabileşte un echilibru, însă activitatea omului il perturbă. Îngrăşămintele folosite în agricultură, indiferent dacă sunt organice sau sintetice, adică şi nitraţi, se acumulează în plantele cultivate până la niveluri dăunătoare pentru consumatori. Când conţinutul de nitraţi din sol depăşeşte 2,5mg/l este foarte probabil vorba de un caz de poluare.

Odată ingeraţi, nitraţii se transforma în nitriţi – substanţe mult mai toxice decât nitraţii în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. Ingeraţi peste limita admisă, nitraţii pot genera alergii, astm, hepatită şi litiaza coledociana, boli cardiovasculare, dificultăţi de respiraţie, afecţiuni ale sistemului digestiv, intoxicaţii grave, disfuncţii ale glandelor tiroide, cefalee, cianoza severă şi chiar cancer.

Potrivit Agenţiei Franceze pentru Siguranţa Sanitară a Alimentelor, o etichetă de tipul "apă ce poate fi utilizată în alimentaţia sugarilor" nu ar trebui utilizată pentru apele minerale naturale şi pentru apele de izvor decât dacă "în ceea ce priveşte protejarea resursei respectă un conţinut de nitraţi inferior sau egal cu 10mg/l".

În concluzie, impactul potenţial asupra sănătăţii pe termen lung şi costurile legate de tratamente pot avea efecte neaşteptate. De aceea, prevenirea contaminării surselor de apă cu nitraţi, dar şi respectarea anumitor reguli de alimentaţie trebuie să se constituie într-un efort prudent de reducere a riscului potenţial pentru sănătatea dumneavoastră.