Adevăratul motiv al Brexit? Londra este locul cel mai corupt de pe pământ - expert Mafia

Marea Britanie este cea mai coruptă ţară din lume, potrivit jurnalistului Roberto Saviano, care a petrecut mai mult de un deceniu expunând afacerile criminale ale mafiei italiene.
Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (ANDREW WINNING / AFP / Getty Images)

Jurnalistul Roberto Saviano, care a scris cel mai bine vândut exposés Gomora and ZeroZeroZero, a făcut comentariile la Festivalul literar Hay. În vârstă de 36 de ani, el a trăit protejat de poliţie după publicarea dezvăluirilor despre membrii Camorrei, o puternică ramură napolitană a mafiei, în 2006.

El a spus unei audienţe prezente la Hay-on-Wye: "Dacă v-aş fi întrebat care este locul cel mai corupt de pe Pământ s-ar putea să-mi spuneţi că este Afganistanul, poate Grecia, Nigeria sau sudul Italiei, dar vă voi spune că este Marea Britanie".

"Nu este birocraţia, nu este poliţia, nu este politica, dar ceea ce este corupt este capitalul financiar. Căci 90 la sută din proprietarii de capital din Londra îşi au sediul offshore.

"Jersey şi Cayman sunt porţile de capital penal în Europa şi Marea Britanie este ţara care permite acest lucru. Din acest motiv este important şi de aceea este atât de important pentru mine să fiu astăzi aici şi să vorbesc cu dvs. pentru că vreau să va spun, este vorba de dvs., este vorba despre viaţa dvs., este vorba despre guvernul dvs."

Prim-ministrul David Cameron s-a confruntat cu cereri tot mai mari ca Marea Britanie să-şi reformeze paradisurile fiscale offshore -care funcţionează pe dependenţele de Coroană şi teritoriile overseas -, când Marea Britanie a găzduit Summit-ul anticorupţie la începutul acestei luni.

Marea Britanie ocupă locul 10 în Indicele Transparency Internaţional de Percepţie a Corupţiei 2015 (Corruption Perceptions Index 2015), care măsoară nivelurile percepute de corupţie din sectorul public în întreaga lume.

Saviano, de asemenea, a dezbătut problema referendumului UE, argumentând că votul de a părăsi UE ar face ca Marea Britanie să fie chiar mai expusă la crima organizată.

El a spus: "Părăsirea UE înseamnă a permite ca acest lucru să aibă loc. Aceasta înseamnă a permite societăţilor qatareze, cartelurilor mexicane şi mafiei ruse să obţină mai multă putere şi HSBC a plătit deja 2 miliarde de lire sterline în amenzi guvernului SUA, după ce a mărturisit că a spălat banii ce provin din cartelurile şi companiile iraniene. Avem mărturii, avem dovezi", a mai notat Saviano.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe