Adevărata ştire de azi: opt membri CSM au votat pentru subordonarea Justiţiei

Să ai în CSM, organul care garantează independenţa justiţiei, 8 oameni care să îşi dorească ca procurorii şi Inspecţia Judiciară să fie puse sub controlul politic este extrem de grav. Aceasta e adevărata ştire a zilei: 8 oameni aleşi în CSM, plus ministrul Justiţiei, formează un front comun. Vor fi încă 5 ani şi 3 luni extrem de dificili, a avertizat judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Azi, Consiliul Superior al Magistraturii a respins propunerile ministrului Tudorel Toader de a modifica legile Justiţiei. Votul a fost secret şi s-a luat cu o majoritate de 10 la 8, iar ministrul Justiţiei a lipsit la dezbateri. Ceea ce înseamnă că opt oameni din organismul chemat să apere independenţa justiţiei au votat pentru proiectul ministrului, a atras atenţia joi, într-un articol publicat în Contributors, judecătorul Cristi Danileţ.

"Proiectul de modificare a legilor justiţiei din acest an, iniţiat de ministrul Tudorel Toader, conţine două categorii de propuneri: unele favorabile sistemului (în sensul eficientizării activităţii judiciare), altele profund vicioase (în sensul trecerii sub controlul politic al unor componente judiciare). Legea prevede că e obligatoriu de consultat CSM atunci când se modifică aceste legi. Azi, CSM a dat un aviz negativ cu un scor strâns, de 10 la 8. Avizul este însă doar consultativ.

Aceasta înseamnă că opt dintre membrii CSM (magistraţi şi societate civilă) au făcut front comun cu ministrul Justiţiei în încercarea de a subordona politic două instituţii vitale care fac parte din sistemul de justiţie: Inspecţia Judiciară şi Ministerul Public. De fapt, aceasta este adevărata ştire de azi: opt membri ce fac parte din organismul chemat să garanteze independenţa justiţiei au votat pentru subordonarea justiţiei faţă de politic.

Căci este vorba de subordonare atunci când votezi să treacă sub un minister, fie el şi al Justiţiei, organismul care îi cercetează disciplinar pe magistraţi. Asta, fără să îţi aduci aminte de perioada sumbră dinainte de 2004 când zeci de şefi de instanţe au fost schimbaţi pe considerente politice, când şefii parchetelor făceau anticameră la ministru, când magistraţii erau inspectaţi de oamenii ministrului inclusiv pe fondul cauzelor. Tot asta, fără să ştii că scoaterea Inspecţiei de la ministru şi consolidarea CSM a fost una dintre condiţiile de încheiere a negocierilor de aderare din cadrul capitolului 24 Justiţie şi Afaceri Interne care au aruncat România în braţele UE.

Căci tot de subordonare este vorba atunci când votezi ca numirea şefilor Ministerului Public să fie făcută practic de ministrul Justiţiei. Asta, tratând cu uşurinţă scoaterea din ecuaţie a Preşedintelui ţării, deşi acest aspect a fost analizat de CCR şi declarat constituţional. Tot asta, acceptând prevederea că secţia de procurori să poată refuza propunerea ministrului o singură dată, fiind evident pentru oricine că dacă ministrul revine a doua oară cu aceeaşi propunere, rolul CSM devine nul şi ministrul îşi impune oamenii lui, în cele din urmă.

Aceşti opt oameni, pe care nu îi ştiu şi nici nu vreau să îi ştiu, au dat cu piciorul la 13 ani de reformă şi la zeci de rapoarte de ţară care lăudau eforturile făcute. Aceştia au arătat că nu înţeleg care e rolul şi locul justiţiei într-o democraţie post-comunistă. Aceşti oameni au desconsiderat total voinţa a 9000 de magistraţi care în procesul de consultare pe legile justiţiei s-au opus propunerilor ministrului. Aceşti opt oameni m-au făcut să îmi fie teamă de viitorul meu şi al ţării în care am decis să rămân, văzând cât de simplu îl pot spulbera printr-o simplă semnătură".

Cine sunt cei 8 la care face referire Cristi Danileţ: Cristina Tarcea - judecător (şefa ÎCCJ), Gabriela Baltag - judecător, Simona Marcu - judecător, Lia Savonea - judecător, Nicoleta Tint - judecător, Evelina Oprina - judecător, Victor Alistar - reprezentant al societăţii civile şi Romeu Chelariu - reprezentant al societăţii civile.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.