Aderarea la zona euro, pe agenda discuţiilor de la Cotroceni între Iohannis, Ponta şi Isărescu

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele României, Klaus Iohannis a avut joi o întrevedere cu premierul Victor Ponta şi cu Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre procesul aderării României la zona euro.

"Având în vedere complexitatea deosebită a procesului de aderare la zona euro, domnul Preşedinte Klaus Iohannis a lansat consultări pe această temă, astfel încât România să fie cât mai bine pregătită iar adoptarea euro să fie în beneficiul tuturor cetăţenilor.", informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă dedicat acestui subiect.

Potrivit comunicatului, discuţiile purtate astăzi la Cotroceni au vizat identificarea principalelor etape şi responsabilităţi economice şi instituţionale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de Convergenţă 2015-2018.

În cadrul discuţiilor de astăzi, s-a decis înfiinţarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea şi monitorizarea etapelor şi responsabilităţilor implicate pentru atingerea acestui obiectiv.

"În perioada următoare, Preşedintele României va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic naţional privind aderarea României la zona euro. Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naţionale de trecere la euro şi a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative şi instituţionale, care să asigure României un parcurs economic stabil şi predictibil.", mai arată Administraţia Prezidenţială.

Reamintim că la începutul lunii mai, Guvernatorul BNR aprecia că trasarea unei foi de parcurs pentru aderarea la zona euro este mult mai importantă decât data ţintă de intrare, în lipsa acesteia dezbaterile pentru 1 ianuarie 2019 neavând niciun rost. Isărescu mai adăuga că este chiar periculoasă discuţia doar despre ţintă.

"Nu cred într-un interval ţintă fără o foaie parcurs din momentul acesta. Nu este 2019, atunci care este, dacă nu ai foaie de parcurs? Mai dăm cu banul şi mai spun eu că este 2021 sau 2022? În acest moment, orice schimbare a ţintei este neserioasă fără o foaie de parcurs. Nu cred că este cazul pentru o dezbatere pe data de 1 ianuarie 2019. Vrem toţi în Europa, dar ştim unde ne ducem? Unde ne ducem este în proces de transformare! Unde te duci?", declara pe 8 mai Isărescu, citat de Mediafax, întrebat fiind ce crede despre faptul că Guvernul a menţinut data ţintă de aderare pentru 1 ianuarie 2019 în Programul de convergenţă transmis Comisiei Europene, deşi BNR a fost sceptică în privinţa cestui termen.

Recomandăm si: Isărescu nu mai crede în aderarea României la zona euro în 2019 (video)

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.