Acuzaţii grave la Spitalul Colentina. "Am ajuns în situaţia de a refuza peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale"

Probleme grave la Spitalul Clinic Colentina, unde Secţia pentru Neurochirurgie a fost practic "pusă în genunchi" de noul management al instituţiei numit de primăriţa Gabriela Firea, au tras un semnal de alarmă doi dintre fondatorii secţiei, care, după ce au epuizat toate căile posibile de a încerca să oprească dezastrul, au decis să-şi înainteze demisia.
.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

"Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluţie". Acesta a fost mesajul transmis de doi medici specialişti neurochirurgi, Ionuţ Gobej şi Dorin Bica, fondatori ai Secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Colentina, care au decis să părăsească unitatea medicală.

"Am venit în anul 2014 la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, captivaţi de o propunere la care nu am visat vreodată, să înfiinţăm o secţie de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenţii pe creier în manieră minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel din spaţiul public şi printre puţinele din lume. Am acceptat provocarea având la bază o temeinică pregătire la cele mai prestigioase centre din Franţa. De la primele discuţii şi până la primul pacient operat, au trecut opt luni.

În cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat şi o secţie de terapie intensivă nivel unu, foarte performantă şi a modernizat neurologia, secţii fără de care nu au fi fost posibilă neurologia de înaltă performanţă. Lucrurile au evoluat peste aşteptări şi în 2016 am realizat peste 300 de operaţii prin metode minim invazive. În 2017 urma să se dea în folosinţă a doua sală de operaţii pentru neurochirurgie odată cu venirea a doi noi colegi, pregătiţi şi ei în clinici din străinătate", se arată în textul demisiei semnate de doctorii respectivi.

Potrivit celor doi neurochirurgi, în ianuarie 2017, managementul şi viziunea privind dezvoltarea Spitalului Clinic Colentina s-au schimbat neaşteptat la ordinul primăriţei Gabriela Firea.

"Termenii proiectului Neurochirurgie Colentina s-au modificat dramatic. Inexplicabil ne-am trezit pe o turnantă care a durat tot opt luni dar în sens invers, spre distrugerea acestei secţii dar şi a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munţi de referate şi memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferinţă de presă, ne-am adresat instituţional la toate nivelurile ierarhice dar fără vreun rezultat.

Astăzi, activitatea în secţia de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară şi am ajuns în situaţia de a refuza peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe în condiţiile în care în anul 2017 era prevăzut să operăm peste 600. Aceşti pacienţi au fost refuzaţi din cauza lipsei şi a pierderii de personal, programului operator restricţionat şi a lipsei de consumabile şi medicamente.

Standardul de calitate oferit pacienţilor ce au fost operaţi a avut de suferit. La aceste probleme se adaugă hărţuirea permanentă a personalului medical din secţiile de neurochirurgie şi ATI. Astăzi fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15:00, operaţii a căror complexitate este mică sau cel mult medie", au explicat doctorii.

Cei doi neurochirurgi au subliniat că rezistenţa lor în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard şi nu îşi pot asuma această responsabilitate. În aceste condiţii, prezenţa lor în Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifică, din moment ce termenii în baza cărora au venit în acest spital au fost modificaţi radical de noua conducere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne