Acuzat în cazul lui Navalnîi privind delapidarea de fonduri moare după internarea în spital

Omul de afaceri rus Piotr Ofiţerov (dr) şi avocata sa în timpul unei sesiuni în Curtea Supremă a Rusiei în 2013.
Omul de afaceri rus Piotr Ofiţerov (dr) şi avocata sa în timpul unei sesiuni în Curtea Supremă a Rusiei în 2013. (Getty Images)

Piotr Ofiţerov, un om de afaceri care a fost acuzat într-unul dintre cazurile lansate împotriva liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, a murit la vârsta de 43 de ani.

Jurnalista Evghenia Albats a declarat vineri, într-un mesaj postat pe Twitter, că Ofiţerov a murit, însă nu a furnizat alte detalii, potrivit RFE/RL.

Publicaţia Moskovski Komsomoleţ a relatat în 9 iulie că Ofiţerov a fost spitalizat în stare gravă cu comoţie şi traumă la cap. Doctorii au declarat ziarului că Ofiţerov a suferit leziuni în timpul unui “atac” de natură nespecificată.

În 2013, Ofiţerov a fost condamnat împreună cu Navalnîi pentru deturnare de fonduri în cazul Kirovles. Navalnîi, susţinătorii săi şi mulţi observatori au declarat că acuzaţiile au fost inventate din cauza activităţii politice a acestuia în opoziţie. Navalnîi a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar Ofiţerov la 4 ani.

În octombrie 2013, curtea a suspendat ambele sentinţe ca parte a procesului de apel.

În 2016, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis ca procesul Kirovles a fost nedrept şi că cei doi bărbaţi au fost condamnaţi pentru acţiuni “care nu pot fi deosebite de activitatea comercială obişnuită”.

Curtea Supremă a Rusiei a anulat apoi condamnările din 2013 şi a ordonat un nou proces. În februarie 2017, totuşi, o instanţă inferioară i-a condamnat din nou pe cei doi şi a pronunţat aceleaşi sentinţe cu închisoarea.

Ofiţerov a lăsat în urma sa o soţie şi cinci copii.

În remarcile finale în timpul procesului din 2013, Ofiţerov şi-a menţinut nevinovăţia şi a afirmat că procurorii probabil că l-ar fi eliberat dacă ar fi depus mărturie împotriva lui Navalnîi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe