Acupunctura: un remediu natural pentru durere


Un medic administrează tratamentul de acupunctura unui pacient la o clinică în Inglewood, California
Un medic administrează tratamentul de acupunctura unui pacient la o clinică în Inglewood, California (John Moore / Getty Images)

Dacă aveţi probleme oculare, aveţi nevoie să mergeţi la un oftalmolog, iar dacă sinusurile nu vă lasă să dormiţi veţi dori să vedeţi un otolaringolog; dacă aveţi probleme cu inima, veţi dori să mergeţi la un cardiolog, cu o mulţime de alte trimiteri la alţi medici pentru boli de ficat, probleme de spate sau dureri de cap.

Şi dacă aveţi mai mult de o problemă sau nu sunteţi siguri ce nu este în regulă, ar putea dura săptămâni pentru un diagnostic exact, înainte de a fi trimişi la medicul specialist pentru tratament.

Cu toate acestea, multe dintre aceste lucruri provin de la probleme ale coloanei vertebrale, spune dr. Lijuan Sun. O coloană vertebrală dezechilibrată poate cauza probleme care se manifestă ca simptome, spune ea, de la astm la dureri de cap la artrită, deoarece toţi nervii trec prin coloana vertebrală.

Astfel, nu este neobişnuit ca pacienţii care merg la Sun, au dureri în diferite părţi ale corpului lor, despre care spun ei că specialiştii nu le pot vindeca, dar Sun poate.

"Am avut pacienţi care m-au întrebat cum de am ştiut atât de multe despre o anumită zonă a corpului, deşi nu este specializarea mea - în medicina chineză nu studiezi corpul bucată cu bucată. Totul este interconectat", spune ea. Dr. Sun este acupuncturist licenţiat al Centrului de Acupunctură Cupertino.

Pacienţii lui Sun vin la ea de multe ori cu dureri în diferite părţi ale corpului lor, cauzate de boli reumatice, cum ar fi artrita şi guta; faptul că Sun cunoaşte originea acestor boli i-a permis să trateze eficient durerile într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Recent, un pacient de-al lui Sun a venit cu articulaţii inflamate; genunchii ei erau roşii şi umflaţi până la de două ori mărimea lor. Pacientul i-a mărturisit lui Sun că a mers pentru a consulta un medic licenţiat la Stanford, dar că i-au fost date calmante şi i s-a spus să alerge în fiecare zi, chiar dacă genunchii i se umflaseră până la punctul în care nu mai putea să meargă. Ea a venit după această experienţă la Sun, pentru a fi consultată. După şase şedinţe de acupunctură, volumul genunchilor ei a revenit complet la normal.

În anumite cazuri, atunci când nu se cunoaşte originea unei dureri anormale în corpul pacientului, aceasta poate duce la luarea unor măsuri dăunătoare. Sun a întâlnit anterior un inginer din Silicon Valley, care prezenta amorţeală în mâini şi a fost sfătuit de medicul său să se supună unei intervenţii chirurgicale, chiar dacă amorţelii nu-i fusese depistată cauza. După ce a auzit de acest caz, Sun a asigurat că ea cunoaşte locurile de la nivelul coloanei vertebrale care au legătură cu de nervii de la mâna, şi că ea consideră că operaţia la mână nu ar fi modul potrivit pentru a o vindeca. Sun l-a sfătuit să nu să se supună operaţiei, dar inginerul a ales să meargă oricum mai departe. În cele din urmă operaţia i-a deteriorat şi mai mult nervii, şi mâna omului paralizat.

Mulţi dintre pacienţii lui Sun vin la consultaţie după ce se operează, spune ea. Motivul pentru care se supun unei intervenţii chirurgicale este durerea cauzată de multe ori de o boală reumatică, dar mulţi au descoperit că după intervenţia chirurgicală durerea nu dispare.

O altă pacientă a lui Sun care livrează corespondenţa a constatat că degetele i s-au inflamat.

"Aceasta a ajuns la punctul în care avea dureri atât de mari că nu putea dormi - se trezea în mijlocul nopţii din cauza durerii", spune Sun.

Mi-a plăcut mereu medicina chineză. Am cu mine tot timpul un ac în buzunar şi dacă am o problemă, mă ocup imediat de ea. Ce poate fi mai bine decât asta? (Dr. Sun Lijuan)

Pacienta consultase un medic timp de doi ani pentru această problemă a mâinilor, dar i s-a spus că "ştiinţa medicală nu a avansat suficient de mult pentru a trata aşa ceva, nu putem face nimic", relatează Sun. La vremea când pacienta a solicitat tratamentul cu acupunctură al lui Sun, articulaţiile de la mâini îi erau deja umflate până în punctul în care îşi schimbaseră forma.

După două luni de tratamente săptămânale cu acupunctură durerea dispăruse complet. Pacienta încă vine săptămânal pentru tratamente faciale, spune Sun.

Clinicile de acupunctură sunt autorizate ca furnizori de asistenţă primară în statul California, iar pacienţii noi pot solicita tratament cu acupunctură fără o trimitere de la un medic. Tehnicile utilizate stimulează punctele de acupunctură de pe corp şi sunt una dintre cele mai vechi metode de vindecare din lume. Multe companii de asigurări acoperă acum şi tratamentul cu acupunctură, considerându-l o necesitate medicală.

Nu toate tratamentele includ utilizarea de ace, iar pacienţii pot alege să se supună electroacupuncturii, care foloseşte stimulare electrică, în loc de ace.

Zona de expertiză a lui Sun include de asemenea tehnici, cum ar fi terapie cu ventuze şi moxibustia. Terapia cu ventuze presupune plasarea borcanelor de sticlă încălzite pe pielea pacientului pentru a crea un vid care va stimula apoi circulaţia sângelui; moxibustia este acupunctură prin utilizarea unui medicament tradiţional chinez obţinut din pelin uscat.

Sun îşi creează propriul său medicament pe bază de plante folosind plante din China, plance ce au fost utilizate în promovarea sănătăţii şi echilibrului fizic de mii de ani.

"N-aş cumpăra niciodată niciun medicament prefabricat chinezesc", a declarat Sun, în scopul de a mă asigura că totul este natural.

"Îmi place foarte mult medicina chineză, e atât de eficientă", spune ea. "Mi-a plăcut mereu medicina chineză. Am cu mine tot timpul un ac în buzunar şi dacă am o problemă, mă ocup imediat de ea. Ce poate fi mai bine decât asta? "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură