Acum 125 de ani a avut loc prima călătorie cu maşina

Mercedes-Motorwagen inventată în 1886.
Mercedes-Motorwagen inventată în 1886. (Michael Kienzler / Bongarts / Getty Images)

Expoziţia de la Muzeul Mercedes Benz din Stuttgart, care se ţine între 2-4 august, parcurge cei 125 de ani de la începutul automobilelor ca mijloc de transport pentru distanţe lungi. Prima călătorie a fost făcută în anul 1888 chiar de soţia şi cei doi copii ai inginerului şi inventatorului Carl Benz.

Maşina care este sărbătorită în această aniversare specială şi care a dat posibilitatea de a călători pe o distanţă de 106 km – distanţă care separă localitatea Mannheim de Pforzheim (locul de naştere al femeii) - este un Benz Patent Motorwagen modelul III.

Constructorul german dedică primei maşini Benz o excursie comemorativă (între 9 şi 11 august) între cele două oraşe germane (strada este dedicată curselor de maşini de epocă), organizată de Traditionslandesgruppe im Allgemeinen Schnauferl Club şi Muzeul de Automobile Dr. Carl Benz în Ladenburg (care expune în prezent, exemplarul original al Motorwagen III, în mod normal păstrat la Muzeul de Ştiinţe din Londra).

Cu doi ani înainte de această călătorie istorică, în ianuarie 1886, Carl Benz a prezentat cererea de brevet pentru Motorwagen, care a inventat-o în 1885 şi care a fost dezvoltată apoi la modelul II. Pentru a sigila fiabilitatea maşinii pe distanţe lungi s-a gândit apoi soţia lui, luând volanul ultimei versiuni (III) din Motorwagen, fără ştirea soţului ei cu intenţia fermă de a-şi îndeplini misiunea.

Invenţia lui Carl Benz a fost la început un vehicul cu trei roţi echipate cu un singur cilindru în patru timpi 2,5 CP (1,8 kW). Testele de teren efectuate de către Bertha şi chiar mai mult, sugestiile precise ale acesteia, l-au convins să ia în considerare o viteză scurtă suplimentară pentru strada în pantă (în loc de cele două viteze utilizate până atunci), precum şi îmbunătăţiri la frâna din faţă, formată din buşteni la începutul acestei călătorii şi îmbunătăţită în timpul călătoriei cu bucăţi de piele bătute în cuie pe aceştia (primele tampoane). Curios este cum călătoria Berthei Benz este, de asemenea, amintită pentru botezul primei staţii de benzină din lume, o farmacie în oraşul de Wiesloch care i-a furnizat Motorwagenului ligroina necesară (o benzină uşoară).

Din modelul Benz Patent-Motorwagen au fost construite 25 de bucăţi din 1886 în 1894 cu motoare diferite (până la 3 CP), iar Mercedes cere în acest sens titlul de creator al primei maşini din istorie produsă şi vândută în serie. Prima comercializare în afara Germaniei a fost făcută de Emile Roger, care a devenit agentul exclusiv de vehicule şi de motoare Benz în Franţa.

Fişa tehnică pentru Benz Patent Motor Car Modelul III

Corp: tricicletă deschisă
Motor: un singur cilindru în patru timpi
Cilindree: 1.660 cm3
Putere: 2,5 CP (1,8 kW) la 500 rpm / min
Carburator: Carburator cu evaporare Benz
Valve: supapa de admisie, supapă automată de evacuare reglementată
Răcirea: răcire prin evaporare la radiator/apă
Lubrifierea: oliator cu picături şi grăsimi
Aprindere: aprindere Summer de înaltă tensiune
Rezervor: 4,5 litri în carburator
Pornirea: rotaţie a volantului
Transmiterea de cuplu: curea din piele de la motor la paşii scripete, diferenţial, 1 lanţ la fiecare roată din spate
Ambreiaj: nu
Transmisie: scripete fix cu două viteze, 2 viteze înainte
Schimbul: pârghie de acţionare cu mâna în direcţia manivelei pentru a muta centura între rolele
Cadru: ţevi din oţel
Suspensie faţă: roata din faţă în bifurcaţia de comandă, fără arcuri
Suspensie spate: punte rigidă, arcuri elicoidale
Direcţie: cremalieră şi pinion de direcţie, manivela de direcţie în centrul maşinii, frână de mână: frână din buşteni/anvelope spatele vehiculului
Pedala de frână: nu
Dimensiuni: 2700 x 1400 x 1450 mm
Carosabil: 1250 mm în spate
Roţile: cu spiţe din lemn, diametrul din faţă de 800 mm, din spate 1,125 mm
Pneuri: cele din faţă pline de cauciuc sau fier, cele din spate de fier
Greutate: 360 kg Viteza maximă: 16 kilometri pe oră
Consum: aprox. 10 litri de ligroină la 100 de kilometri

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură