Activistul Valeriu Paşa: Plahotniuc şi-a făcut inamici foarte influenţi în Federaţia Rusă

Vlad Plahotniuc a ştiut foarte bine despre spălarea a peste 20 mlrd dolari din Rusia, prin Moldova. Prin iniţierea unei anchete şi închiderea lui Platon, Plahotniuc s-a băgat singur într-un colţ din care nu poate ieşi, fiind condamnat să conducă RM, consideră Valeriu Paşa.
Valeriu Paşa, activist civic
Valeriu Paşa, activist civic (captură foto / unimedia.md)

Săptămâna trecută, autorităţile de la Chişinău au notificat Federaţia Rusă pentru tratament abuziv în privinţa oficialilor moldoveni care merg la Moscova. Activistul civic Valeriu Paşa menţionează că această notificare i-ar fi creat mai multe semne de întrebare decât clarificări. „Despre ce funcţionari este vorba?” s-a întrebat retoric activistul, adăugând că se cunoaşte doar că sunt funcţionari publici.

„S-a spus că este o persoană în privinţa căreia s-a încercat de 15 ori, cu motivare falsă, impunerea, de către autorităţile din Federaţiei Ruse, monitorizării de Interpol. Dacă e vorba de un fals, atunci ar fi în interesul autorităţilor moldovene să divulge despre ce este vorba, să ştim şi noi că asta e fals. Dacă este vorba despre dl Plahotniuc atunci lucrurile devin interesante. Dl Plahotniuc nu este nici funcţionar şi nici demnitar public în Republica Moldova, pentru a fi protejat. Pentru statul Republica Moldova, dl Plahotniuc este un simplu cetăţean, chiar dacă este preşedintele Partidului Democrat”, a explicat activistul Valeriu Paşa în cadrul emisiunii „Ale&Negru”, de la UNIMEDIA.

Acesta consideră că cei din Partidul Democrat ar trebui să fie cointeresaţi să divulge aceste lucruri, despre care spun că ar fi false, mai ales în cazul în care chiar ar fi vorba de cazul lui Plahotniuc. „Pentru imaginea dlui Plahotniuc ar fi bine să ştim că acele informaţii sunt false. Faptul că ei nu le fac publice, trezeşte foarte mari semne de întrebare. Informaţia conform căreia dl Plahotniuc nu a părăsit R. Moldova de jumătate de an este la fel un lucru interesant”, punctează Paşa.

Acesta a ţinut să mai adauge că aceste percheziţii şi lucrurile care se ascund în spatele lor ar fi legate de spălarea prin Republica Moldova a peste 20 mlrd dolari veniţi din Federaţia Rusă, tranzacţie înfăptuită la acel moment cu ajutprul lui Veaceslav Platon care acum este închis la Penitenciarul nr.13 de la Chişinău. „Autorităţile din R. Moldova au ştiut foarte bine toate procesele care au ţinut de această spălare de bani aici pe interior, cu implicarea nemoijlocită a conducerilor Băncii Naţionale, a Centrului Naţional Anticorupţie. În cunoştinţă de cauză era şi dl Plahotniuc şi dl Filat şi poate alţi oameni din conducerea politică a RM de la acele timpuri. Nu se întâmplă nimic fără ca aceştia să fie la curent cu totul aici în Republica Moldova, ce ţine de la cine concret au venit banii, cum au trecut şi unde concret s-au dus”, a subliniat Paşa.

Potrivit activistului, această spălare a miliardelor ar fi un caz ieşit din comun, „la nivel internaţional este mai extraordinar chiar decât furtul miliardului, e vorba de spălare de 20 şi ceva de miliarde, după alte surse pot fi şi 40 şi ceva de miliarde”. Acesta precizează că anchetatorii din Moldova ar solicita informaţii de la colegii lor din Federaţia Rusă, iar de acolo procesul s-ar bloca. Ulterior apar presiuni, a;a cum sunt şi aceste percheziţii. Paşa consideră acest lucru ca fiind parte a unei lupte dusă la un nivel foarte înalt, de oameni foarte influenţi cu activităţi în administraţie.

„Cert este că dl Plahotniuc şi-a făcut, într-un fel sau altul, nişte inamici foarte influenţi în Federaţia Rusă. Dl Plahotniuc a fost atât de şmecher încât s-a şmecherit tocmai şi pe el, la urmă. El controlează toată puterea şi nu şi-a făcut o strategie de exit. El este condamnat să controleze în continuare Republica Moldova. În momentul când pierde controlul asupra Republicii Moldova se expune unui pericol foarte mare, poate chiar şi de viaţă.

El nu este în situaţia în care se află în vârful puterii acum. S-a băgat singur pe dânsul într-un colţ din care nu poate ieşi, fiind condamnat fie să conducă RM, fie să obţină o detenţie tot aici în RM. Nici măcar să ia avionul şi să fugă undeva, mă tem că nu poate, având inamici atât de influenţi în cercuri periculoase. Acum este cert că există o presiune între dl Plahotniuc şi tot felul de oameni foarte influenţi a căror activitate nu este neapărat legală, din Federaţia Rusă. Cu siguranţă parte a acestui proces este dl Platon”, a conchis Valeiu Paşa.

După ce mai mulţi oficialii moldoveni au fost opriţi abuziv la intrarea în Rusia, interogaţi, percheziţionaţi, trataţi în mod umilitor de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruseşti, autorităţile de la Chişinău au specificat că unul dintre motive ar fi lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din Federaţia Rusă cu anchetatorii moldoveni în cazul spălării celor peste 20 miliarde dolari prin Moldova, precum şi refuzul de a răspunde comisiilor rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta desfăşurată la Chişinău.

Potrivit conducerii moldoveneşti, ar fi fost încălcate mai multe acorduri bilaterale, dar şi acorduri internaţionale la care Federaţia Rusă este parte.