Activişti arestaţi pentru arborarea unui steag ucrainean pe un zgârie-nori din Moscova [video]

Poliţia a arestat câţiva activişti acuzaţi de arborarea drapelului ucrainean pe un zgârie-nori, din perioada lui Stalin, din Moscova, pentru a marca aniversarea protestelor ''Euromaidan'' din Ucraina.
Steag ucrainean arborat de activişti pe o clădire din Moscova.
Steag ucrainean arborat de activişti pe o clădire din Moscova. (Captură Foto)

O înregistrare video a evenimentului arată cum activiştii au arborat un steag ucrainean şi unul rusesc, pe care era adăugat cercul de 12 stele al Uniunii Europene. Steagurile au fost arborate în vârful a două turnuri opuse.

Cel puţin trei persoane au fost arestate, a raportat luni portalul de ştiri OVD Info, adăugând că, în total, cinci oameni au fost implicaţi în arborarea steagului naţional ucrainean pe un zgârâie-nori din Moscova.

Steagul a fost arborat duminică, pentru a marca aniversarea începerii protestelor Euromaidan din Ucraina. Protestele au izbucnit la sfârşitul lui noiembrie 2013, au durat câteva luni, culminând cu alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în februarie 2014.

În luna august 2014, mai mulţi activişti au făcut o cascadorie similară când au pictat steaua din vârful aceleiaşi clădiri din Moscova în culorile naţionale ucrainene, albastru şi galben. În plus, au împodobit clădirea şi cu un steag ucrainean, conform Moscow Times.

Alpinistul ucrainean de origine română Pavel Ushivets, cunoscut sub numele de “Mustang Wanted”, şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru cascadorie.

Dar un tribunal din Moscova l-a găsit pe alpinistul rus Vladimir Podrezov vinovat de asistarea lui Ushivets în actul său de “vandalism” şi l-a condamnat la 2 ani şi trei luni de închisoare. Alţi patru inculpaţi în acelaşi caz au fost achitaţi.