Activist pro-democraţie din Hong Kong bătut de poliţie şi condamnat la închisoare

Atacul asupra lui Ken Tsang, care a fost bătut de şapte ofiţeri de poliţie în 2014 şi a fost filmat, a declanşat un val de furie în Hong Kong. Recent, activistul a fost condamnat la închisoare pentru că s-a opus arestării.
Activistul Ken Tsang din Hong Kong.
Activistul Ken Tsang din Hong Kong. (Captură Foto)

Activistul Ken Tsang a fost condamnat la 5 săptămâni de închisoare după ce a fost atacat de ofiţerii de poliţie, a raportat luni mass media din Hong Kong.

Atacul asupra lui Tsang, care a avut loc în octombrie 2014 şi a fost filmat, a declanşat un val de furie în rândul susţinătorilor pro-democraţie din Hong Kong. Cei şapte ofiţeri de poliţie au fost arestaţi pentru comportamentul lor.

Dar, balanţa s-a înclinat acum în defavoarea lui Tsang, conform postului de televiziune RTHK, fiind găsit vinovat de atacarea poliţiştilor şi opunere la arestare.

Incidentul a avut loc în toiul aşa-zisei Mişcări a Umbrelelor, o amplă acţiune de protest care a cuprins Hong Kong după ce s-a anunţat că Beijingul va impune candidaţii care vor concura în alegerile pentru conducerea fostei colonii britanice. Din 26 septembrie până în 15 decembrie 2014, zeci de mii de manifestanţi au organizat o serie de proteste stradale împotriva implicării Chinei. Mulţi dintre demonstranţi au purtat cu ei umbrele galbene ca simbol al sfidării şi pentru a se apăra de gazele lacrimogene folosite de poliţişti în anumite momente ale protestelor.

Atacul asupra lui Tsang

În dimineaţa zilei de 15 octombrie 2014, Tsang a fost prins într-o dispută între poliţişti şi manifestanţi în faţa sediului guvernului. Materialul filmat de un trecător arată cum ofiţeri în civil, după ce l-au arestat şi încătuşat pe Tsang, îl aşează pe jos şi îl lovesc cu pumnii şi picioarele.

A trecut un an până când au fost formulate acuzaţii împotriva lui Tsang şi a ofiţerilor de poliţie, stârnind nemulţumirea activiştilor cu privire la ritmul lent al investigaţiei.

“Chiar dacă sunt dezamăgit şi trist în legătură cu decizia tribunalului, totuşi voi respecta sistemul judiciar din Hong Kong”, a declarat Tsang după ce a fost condamnat. El a fost eliberat pe cauţiune în aşteptarea soluţionării apelului său.

“Vom rezista până în ultima clipă. Vom lupta până la capăt. Nu vom renunţa niciodată”, a adăugat el.

Procesul împotriva celor şapte ofiţeri de poliţie acuzaţi de atacarea lui Tsang va începe săptămâna viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe