Activist al opoziţiei fuge din Rusia după ce a fost ameninţat cu arestarea

Kremlinul continuă să strângă laţul în jurul opoziţiei. Activistul Dmitri Nekrasov a decis să fugă din Rusia după ce a fost avertizat că ar putea fi arestat pentru aşa-zisa implicare în activităţi de finanţare a terorismului.
Dmitri Nekrasov, activist al opoziţiei rus.
Dmitri Nekrasov, activist al opoziţiei rus. (Captură Foto)

Dmitri Nekrasov, activist din opoziţia rusă, a fugit din Rusia după ce a aflat că va fi arestat din cauza unor acuzaţii de finanţare a terorismului şi extremismului.

Nekrasov urma să candideze la alegerile Dumei din acest an din partea partidului de opoziţie Yabloko.

Pe pagina sa de Facebook, Nekrasov a scris că a fost arestat de serviciile de securitate ruseşti pe aeroportul Vnukovo din Moscova în 24 mai şi interogat cu privire la aşa-zisele sale legături cu organizaţii teroriste. De asemenea, ei au cerut să examineze laptopul politicianului rus.

A doua zi, un prieten al lui Nekrasov l-a avertizat printr-un mesaj că ar putea fi deschis un caz penal împotriva sa în curând.

Nekrasov a plecat în Letonia în 26 mai.

“Am decis să nu risc [rămânând în Rusia]. În primul rând, doar din cauza absurdităţii acuzaţiilor. Neverosimilitatea ideii că m-aş implica în terorism între apariţiile la televizor şi scris este atât de evidentă. Cred în stupiditatea umanităţii. În al doilea rând, din cauza resursele de care par să dispună “binevoitorii” mei – cei care m-au convins că retragerea din alegeri este calea mai uşoară”, a scris el.

“Oamenii mă pot numi laş dacă doresc, dar ţinând cont de toate, mi-am luat un avocat, am discutat cu Yabloko despre ce se întâmplă şi am părăsit ţara prin Belaurs în automobilul altcuiva, şi cu telefonul închis”.

Nekrasov a lucrat în cadrul Kremlinului înainte să se alăture opoziţiei. El a deţinut funcţia de secretar al Consiliului Opoziţiei al Dumei de Stat în 2012, dar a renunţat la poziţia sa după un an, pentru a se concentra pe activitatea de susţinere a libertăţii presei.

Nekrasov a declarat că s-a aflat în vizorul FSB-ului încă din 2014, fiind forţat să îşi părăsească ţara împreună cu familia. El s-a reîntors după uciderea liderului opoziţiei Boris Nemţov.