ActiveWatch: Ironia protestului Free Khadija - jurnaliştii solidari au fost hărţuiţi de autorităţi

Protest în faţa ambasadei azere din România
Protest în faţa ambasadei azere din România (blog.activewatch.ro)

Atmosferă tensionată la protestul Free Khadija, care a avut loc luni din faţa Ambasadei Azerbaijdanului din România. Nu mai puţin de 20 de jandarmi i-au hărţuit şi intimidat pe susţinătorii jurnalistei azere Khadija Ismayilova, condamnată abuziv în ţara ei la 7 ani de închisoare, după ce a publicat mai multe investigaţii privind faptele de corupţie ale familiei Preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi ale unor înalţi demnitari, potrivit blogului activewatch.

Aproximativ 20 de persoane, majoritatea jurnalişti, au manifestat paşnic în faţa ambasadei azere din România şi au purtat pancarte de susţinere pentru jurnalista Khadija Ismayilova.

Evenimentul a degenerat după intervenţia jandarmilor veniţicu 3 dube, tot în număr de circa 20 persoane, care i-au somat pe participanţi să părăsească zona pe motiv că protestul nu ar fi fost "autorizat", legitimâmdu-i pe cei prezenţi şi avertizându-i că vor fi sancţionaţi.

Săptămâna trecută, cu puţin timp înainte ca primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, să fie reţinut sub suspiciunea de luare de mită, instituţia condusă de el a transmis redacţiei de investigaţii jurnalistice RISE Project un document prin care încerca să interzică organizarea protestului din faţa Ambasadei Azerbaidjanului în România.

Potrivit publicaţiei citate, la eveniment a fost reţinută o persoană şi condusă la secţie pe motiv că ar fi refuzat legitimarea, jurnalistul Sergiu Brega a fost bruscat de un jandarm, iar forţele de ordine au încercat să îi intimideze pe cei prezenţi ameninţându-i că vor fi legitimaţi şi sancţionaţi de mai multe ori, prin rotaţie, până părăsesc zona.

Participanţii au refuzat să plece şi au continuat să îşi exprime solidaritatea cu jurnalista supusă abuzurilor în Azerbaidjan. Cei prezenţi au subliniat că îşi exercită dreptul democratic la liberă exprimare şi au condamnat atitudinea abuzivă a forţelor de ordine din România, prezente la eveniment.

Printre alţii, la eveniment au participat jurnaliştii: Ana Poenariu, Paul Radu, Oleg Brega, Mihai Munteanu, Sorina Vasile, Ovidiu Vanghele, Laura Ranca, Vlad Ursulean, Sergiu Brega, Victor Ilie etc.

Recomandăm şi: Cum este reprimată presa independentă în Azerbaidjan

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne