Acţiunile Gabriel Resources, cotate la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani

Protest împotriva proiectului Roşia Montană, ziua a VIII-a, Piaţa Universităţii
Protest împotriva proiectului Roşia Montană, ziua a VIII-a, Piaţa Universităţii (Epoch Times România)

Acţiunile companiei canadiene Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, au închis luni la bursa din Toronto la 68 de cenţi canadieni (65 de cenţi americani), în scădere cu 54%. Acesta este cel mai slab nivel înregistrat la închiderea unei şedinţe, din anul 1999 şi până acum. Scăderea dramatică a acţiunilor a fost cauzată de anunţurile de la Bucureşti că mai mulţi parlamentari nu susţin proiectul.

De asemenea, în cursul zilei de luni, acţiunile companiei canadiene au scăzut chiar cu 70%, ajungând la 41 de cenţi canadieni (39 cenţi americani), asta după ce acţiunile au deschis şedinţa de luni la 1,10 dolari canadieni.

Volumul de acţiuni Gabriel Resources tranzacţionat la începutul săptămânii a fost de peste 12,5 milioane, comparativ cu numai câteva sute de mii, într-o sesiune normală.

La închiderea şedinţei de luni, Gabriel Resources avea o capitalizare de piaţă de 261,18 milioane de dolari canadieni (252 milioane dolari SUA), potrivit site-ului Bursei din Toronto.

La polul opus, acţiunile Gabriel Resources au atins cel mai ridicat preţ în decembrie 2010, fiind atunci cotate la 8,6 dolari canadieni.

Proiectul de lege care vizează începerea exploatărilor de la Roşia Montană este dezbătut, marţi, în Comisia Juridică din Senat, în procedură de urgenţă. Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat deja că liberalii vor vota împotriva acestui proiect. Acelaşi anunţ a fost făcut şi de liderul PDL, Vasile Blaga, dar şi de grupul senatorial al Partidului Conservator. Trendul a fost menţinut şi de premierul Victor Ponta, care a cerut procedura de urgenţă.

La rândul său, Gabriel Resources a anunţat luni printr-un comunicat de presă că ia act de declaraţiile făcute de Guvernul României.

„În pofida faptului că Guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa sa din 27 august, iar sondajele recente ilustrează sprijinul majorităţii (populaţiei, n.r.) pentru dezvoltarea proiectului în România, se pare că Guvernul a instituit proceduri de urgenţă pentru a opri orice dezbatere în Parlament. Gabriel Resources aşteaptă urgent confirmarea declaraţiilor efectiv realizate şi o clarificare privind impactul autorizării propuse a proiectului”, se arată în comunicatul companiei din Canada.

Gabriel Resources ia totodată în calcul să dea statul român în judecată.

„În cazul în care proiectul de lege este respins, atunci compania va evalua toate acţiunile posibile în acest caz, inclusiv notificarea oficială cu privire la intenţiile sale de a începe litigii pentru mai multe încălcări ale tratatelor internaţionale de investiţii.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că în cazul proiectului Roşia Montană a dorit ca Guvernul să nu aibă o răspundere asupra acestuia, pentru a nu plăti despăgubiri, însă a precizat că “în mod sigur” compania canadiană va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie