Acţionarul majoritar al PIONIERUL S.A., clădirea în care funcţiona Colectiv, condamnat la 6 ani de închisoare

Zelivansky Gideon, cel care deţine prin intermediul unei firme înregistrate în Cipru 91% din acţiunile Pionierul SA, clădirea în care funcţiona clubul Colectiv, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.
Curtea de Apel Bucureşti
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)

Instanţa a dispus, de asemenea, ca Zelivansky Gideon să plătească în solidar cu SC Z.G. Proiect Solid Developer SRL şi Teamset Consultants LTD către partea civilă Gozal Mostafa suma de 2.129.010 euro, relatează Hotnews.ro.

Zelivansky Gideon este acţionar la Teamset Consultants LTD, firmă având sediul în Nicosia (Cipru) şi care la rândul ei deţine 91.58% din SC Pionierul SA, societate care a închiriat locaţia de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7, unde a funcţionat clubul Colectiv.

Zelivansky Gideon a fost trimis în judecată de DNA, în anul 2010, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

Potrivit procurorilor anticorupţie, la sfârşitul anului 2006, Zelivansky Gideon s-a decis să achiziţioneze, în scopul revânzării, imobilul format din teren în suprafaţă de 15.681 mp şi construcţii cu o suprafaţă de 10.932 mp, situat în Bucureşti, zona Unirii — Timpuri Noi, aparţinând SC Pionierul SA, imobil a cărui valoare era de 15.681.000 euro.

La momentul respectiv, Pionierul SA avea ca obiect de activitate confecţionarea unor articole de încălţăminte, un capital social în valoare de 890.802 lei şi un număr de 356.321 acţiuni nominative în valoare de 2,5 lei.

Potrivit procurorilor DNA, cumpărarea directă a terenului de la Pionierul SA ar fi fost prea costisitoare şi ar fi presupus ca Zelivansky Gideon să dispună de suma de bani necesară achiziţionării terenului, aproximativ 15,5 milioane de euro. Cum nu dispunea de aceşti bani, Zelivansky a pus la punct o inginerie financiară prin care, prin intermediul societăţii Z.G. Proiect Solid Developer SRL, cumpăra acţiuni la SC Pionierul SA, iar după achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni ar fi deţinut controlul societăţii şi ar fi diminuat prin majorare de capital participaţia celorlalţi acţionari minoritari, astfel încât putea decide singur vânzarea terenului.

În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată firmele SC Z.G. Proiect Solid Developer SRL pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, şi Teamset Consultants LTD pentru complicitate la înşelăciune şi complicitate la evaziune fiscală.