Acordul cu Beijingul ”va schimba preţurile gazelor de pe piaţa europeană”, avertizează Rusia

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Contractul dintre Rusia şi China pentru furnizarea gazelor naturale pe o perioadă de 30 de ani va afecta preţurile din Europa, a anunţat, vineri, directorul companiei de stat Gazprom, Alexei Miller.

În urma acordului încheiat miercuri, Rusia va furniza Chinei gaze naturale în valoare de peste 400 de miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani.

”Practic, cu o zi în urmă, un eveniment istoric a avut loc, un eveniment ce creează o eră. Noi, Rusia şi Gazprom, am descoperit piaţa asiatică de gaze pentru noi”, a declarat Miller.

”Se poate presupune că semnarea acestui contract va afecta preţurile gazelor de pe piaţa europeană”, a anunţat acesta.

Acordul dintre Rusia şi China va influenţa şi proiectele privind gazele naturale lichefiate din Africa, Australia şi Canada, a precizat Miller.

Fitch Ratings a anunţat joi că acest acord ”a stabilit o nouă cotă a preţului la gaze pe care China este dispus să-l plătească în cadrul contractelor pe termen lung”.

Înţelegerea a deschis o piaţă imensă şi neexplorată pentru Gazprom, care obţine aproximativ 80% din venituri de pe urma comerţului cu Europa. Pe fondul agresiunii ruse din Europa de Est, cererea de gaz rusesc, în Europa, stagnează iar profiturile Gazpromului au început să scadă.

”Acesta este contractul care va influenţa întreaga piaţă a gazelor”, a declarat Miller.

Beijingul şi Moscova au refuzat să publice preţul stipulat în noul contract. Sursele din industrie susţin că preţul gazelor se încadrează în limitele 350 USD şi 380 USD pentru 1.000 metri cubi de gaze, un preţ similar cu cel oferit din Europa.

Până în 2018, Gazpromul va trebui să construiască o conductă capabilă să transporte o cantitate de 38 de miliarde metri cubi de gaze pe an către China.

China va plăti Rusiei în avans o sumă de 25 de miliarde USD, conform noului contract, a declarat Alexandr Medvedev, directorul Gazprom Export.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe