Acord de încetare a focului încheiat între Israel şi militanţii din Gaza rezistă în pofida unor atacuri

Avioane de luptă israeliene.
Avioane de luptă israeliene. (Captură Foto)

Un acord de încetare a focului încheiat între Israel şi grupuri militante din Gaza pare să reziste duminică, punând capăt celui mai intens val de violenţe în enclava palestiniană de la războiul din 2014.

Sâmbătă, Israelul a lansat zeci de lovituri aeriene în Fâşia Gaza, ucigând cel puţin 2 persoane, iar militanţii din Gaza au lansat peste 100 de rachete peste graniţă, rănind trei persoane într-un oraş din sudul Israelului.

Acordul de încetare a focului - cel de-al doilea intermediat de Egipt între cele două tabere în acest an, după amplificarea tensiunilor în luna mai - a intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit RTÉ.

Armata israeliană a precizat că în primele ore după încheirea acordului, militanţii au lansat două rachete spre Israel, dintre care una a fost interceptată de sistemul de apărare aeriană Domul de Fier. Nu au existat rapoarte privind un eventual contraatac israelian în Gaza.

Câteva ore mai târziu, militanţii au lansat alte două proiectile înspre Israel, care a răspuns la rândul său atacând mortiera folosită în atacul militanţilor, a precizat armata israeliană.

Ciocnirile săptămânale de la graniţa dintre Israel şi Gaza menţinut tensiunile la niveluri ridicate luni de zile.

Peste 130 de palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene în timpul protestelor desfăşurate la frontieră în fiecare săptămână începând cu luna martie, inclusiv un adolescent în cursul zilei de vineri, au declarat doctori din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că atacurile de sâmbătă au vizat grupul islamist Hamas care domină Gaza, şi pe care Israelul îl acuză că alimentează violenţele prin demonstraţiile săptămânale, care au inclus şi tentative de trecere a gardului de frontieră.

Netanyahu s-a confruntat cu un val de presiuni publice pentru a lua măsuri împotriva zmeielor şi baloanelor incendiare lansate din Gaza, care au provocat distrugerea recoltelor şi incendierea unor terenuri împădurite în sudul Israelului.

Ministrul israelian al Informaţiilor, Israel Katz, a declarat că loviturile aeriene de sâmbătă au avut scopul de a pune capăt acestor tipuri de atacuri (cu zmeie şi baloane incendiare), adăugând că nu ar trebui văzute ca un început al unei campanii militare asupra teritoriului palestinian, care a fost devastat de cele şapte săptămâni de război cu Israelul în urmă cu 4 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe