ACL face acuzaţii grave: PSD blochează Parlamentul în dosarul Microsoft în care e implicat şi Ponta

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

ACL a criticat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, decizia reprezentanţilor PSD din Parlament de a închide Senatul şi Camera Deputaţilor şi a acuzat că se încearcă evitarea cu orice preţ a unor dezbateri în cazul megadosarului de corupţie Microsoft, în care ar trebui clarificată implicarea premierului Victor Ponta.

"PSD se dovedeşte, din nou, nu un partid politic democratic, ci o mare gaşcă de oameni al căror principal interes este să se ascundă unii pe alţii din faţa anchetelor instanţelor. Senatorii PSD nu ştiu ce tertipuri să mai folosească pentru a bloca în Parlament tot ce ar putea scoate la suprafaţă posibile activităţi nelegale ale candidatului Victor Ponta şi ale altor reprezentanţi de marcă ai PSD. Parlamentarii puterii fac tot posibilul să amâne dezbaterea şi votul pe cererile Justiţiei care vizează foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft", se precizează în comunicatul ACL.

Liberalii şi democrat-liberalii remarcă faptul că s-a decis amânarea pronunţării în privinţa cererii DNA de urmărire penală a celor implicaţi în megadosarul Microsoft exact în momentul în care în presă au început să apară ştiri legate de implicarea liderul PSD Victor Ponta în acest dosar.

"Motivul tergiversării devine clar în momentul în care citim ştirile care apar în mass-media legate de persoanele implicate în această speţă. Printre numele celor care sunt menţionaţi în dosarul la care au lucrat procurorii DNA apare, conform relatărilor din presă, şi cel al premierului Victor Ponta, iar perioada la care se face referire este cea în care era şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase. Sub pretextul începerii campaniei pentru alegerile prezidenţiale, parlamentarii PSD au găsit soluţia de a închide practic Senatul şi Camera Deputaţilor, doar pentru a evita cu orice preţ dezbateri pe un dosar în care ar trebui clarificată implicarea lui Victor Ponta", adaugă ACL în documentul citat.

Totodată, ACL susţine că PSD se dovedeşte, din nou, nu un partid politic democratic, ci o mare gaşcă de oameni al căror principal interes este să se ascundă unii pe alţii din faţa anchetelor instanţelor. Reprezentanţii ACL îi cer lui Victor Ponta să dea toate explicaţiile necesare pentru limpezirea situaţiei din referatul DNA care se referă la persoana sa.

"În faţa unor suspiciuni referitoare la anumite fapte de corupţie, este absolut necesară clarificarea de urgenţă a situaţiei, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un candidat la Preşedinţiei, funcţie din care trebuie să fie un garant al respectării statului de drept", se adaugă în comunicat.

Ce spune presa

Presa a dezvăluit marţi că numele premierului Victor Ponta apare în megadosarul de corupţie Microsoft, după cum reiese din declaraţia unui martor audiat de procurorii DNA care a descris presupusa filieră responsabilă de faptele de trafic de influenţă şi luare de mită în ceea ce priveşte cumpărarea licenţelor. Premierul neagă însă că ar fi implicat şi respinge afirmaţiile făcute de martor.

Potrivit declaraţiei unui denunţător din dosar, în 2004, Claudiu Florică (fostul şef al Fujitsu România) s-a întâlnit cu Victor Ponta care era la acel moment şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine pe acesta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei. Astfel, acesta dorea să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD.

În schimbul acestei susţineri din partea lui Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare pe baza unei donaţii făcute prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată.

Social-democraţii reacţionează

"Victor Ponta nu este implicat în dosarul Microsoft. Asocierea numelui premierului cu dosare aflate pe masa procurorilor este un demers murdar de campanie, lipsit de consistenţă şi de orice legătură cu realitatea. Este absurd să afirmi că Victor Ponta are o calitate într-un dosar deschis chiar pe baza informaţiilor obţinute de Corpul de Control al premierului şi la solicitarea acestuia. În afară de zvonuri şi dezinformări bine plasate în presă, nu există nicio informaţie oficială din partea DNA, care să lege numele lui Victor Ponta de dosarul Microsoft", a transmis vicepreşedintele PSD Gabriela Firea.

Gabriela Firea a subliniat că au început atacurile murdare de campanie, astfel că prezidenţiabilul PSD Victor Ponta a devenit acum ţinta unor dezinformări absurde.

"Unul dintre motivele pentru care românii s-au îndepărtat de politică este tocmai acesta – noroiul şi mizeria care se revarsă în spaţiul public în preajma alegerilor. Resping categoric un astfel de mod de a face campanie electorală, bazat pe minciună, pe conflict şi distrugere", a continuat Firea.

Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu, susţine că DNA a confirmat faptul că premierul Victor Ponta nu are nicio calitate în dosarul Microsoft, nici de suspect, nici de inculpat, "ceea ce demonstreaza ca ceea ce am văzut ieri promovat de o anumită parte a mass-media n-a fost nimic mai mult decât o înscenare de presă, o fumigenă electorală".

"În acest moment, persoana menţionată de dvs. în solicitare (n.r. Victor Ponta) nu are calitate de suspect sau inculpat, în dosarul la care faceţi referire", a fost răspunsul dat de DNA jurnaliştilor de la Evz.