ACL depune moţiune simplă pe Educaţie - "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi"

Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan (Epoch Times România)

ACL a catalogat drept incalificabil modul în care PSD gestionează soarta învăţământului românesc şi a decis să sancţioneze politicile greşite ale Guvernului Ponta printr-o moţiune simplă intitulată "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!", a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.

"Copiilor de clasa I li se va spune de către învăţător în loc de "deschideţi abecedarul", "deschideţi fişele". În acest an, însă, în premieră absolută, şi copiii de clasa a II-a încep şcoala fără manuale noi. Ponta este, într-un mod cinic şi trist, potenţial candidat al Carţii Recordurilor", a subliniat Raluca Turcan deficienţele începutului de an şcolar.

Vicepreşedintele PDL a evidenţiat că PSD a răsturnat valorile în educaţia românească: "PSD le spune cu cinism elevilor de clasa I-a si a II-a că dacă n-ai carte, ai parte. La fel, PSD-ul le spune cu dispreţ celor care termină liceul că înveţi, nu înveţi, tot te alegi cu o diplomă. PSD vrea să transforme educaţia naţională după chipul şi asemănarea mediocrităţii educaţiei liderilor săi: plagiatorul Ponta, "eruditul" Şova şi ceilalţi", a adăugat Raluca Turcan.

Moţiunea simplă va fi depusă marţi, la Camera Deputaţilor şi este centrată pe Ordonanţa de Urgenţă 49/2014 care răstoarnă sistemul şi aşa fragil al valorilor de performanţă şi calitate în educaţie. "Ordonanţa este "urgentă" doar pentru clientela PSD şi pentru campania electorala a lui Victor Ponta. În schimb, ea este profund dăunătoare învăţământului românesc si standardelor de calitate" a subliniat Raluca Turcan.

Amintim că Guvernul Ponta a adoptat în iunie o controversată ordonanţă de urgenţă care aduce o serie de modificări fără precedent Legii Educaţiei Naţionale. OUG reglementează, printre altele, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor în domeniul autorităţilor locale, organizarea de doctorate la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă, oferirea posibilităţii persoanelor private de a înfiinţa universităţi particulare, organizarea unei a treia sesiuni de Bacalaureat, precum şi pregătirea elevilor fără Bacalaureat la facultate, în colegii.

Raluca Turcan a mai precizat că tot ceea ce a făcut în ultimii doi ani şi jumătate PSD a fost să-şi satisfacă interesele meschine, economice sau electorale şi că este inadmisibil ca printr-o Ordonanţă de Urgenţă să se mutileze Legea Educaţiei Naţionale – fără dezbatere publică, încălcând principiul transparenţei decizionale şi prin abuz constituţional.

"Dacă PSD crede că nu se poate mai jos, de datoria noastră este să spunem că, în situaţia în care Victor Ponta va continua dictatura Ordonanţelor de Urgenţă, România secolului XXI va deveni prizoniera secolului XIX, iar tot mai mulţi români vor fi căpşunarii Europei. Prin această Ordonanţă, Guvernul PSD adânceşte decalajul care separă România de ţările cu sisteme de învăţământ performante din Europa. PSD a contribuit din plin ca diplomele să fie tot mai multe, simple cartoane, fără valoare, care nu reflectă competenţele şi cunoştinţele acumulate pe timpul studiilor", a adăugat aceasta.

"De aceea ACL depune moţiunea simplă pe Educaţie, pentru a sanctiona delăsarea, clientelismul şi cinismul Ministrului PSD-ist al Educatiei. Prin moţiunea simplă, ACL cere guvernului Ponta finanţarea corectă a educaţiei româneşti – nu modificări ale legii în avantajul grupurilor căpuşă de pe lângă PSD, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi la colegiile din facultăţi, ierarhizarea şi finanţarea universităţilor pe criterii de calitate şi performanţă academică, renunţarea la doctoratul fără frecvenţă, abrogarea OUG 49/2014 şi, nu în ultimul rând, demisia Ministrului Remus Pricopie".