Achimaş Cadariu: Criza dezinfectanţilor este una „fabricată”

În opinia lui Achimaş Cadariu, criza dezinfectanţilor este una "fabricată", menită să-i distrugă reputaţia, lucru pe care i l-a "explicat" şi lui Cioloş. Cum între premier şi ministru ar fi existat "diferenţe de abordare", Cadariu a demisionat.
Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu
Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Plecat din fruntea Ministerului Sănătăţii în urma scandalului Hexi Pharma, Patriciu Achimaş-Cadariu a explicat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a luat decizia de a demisiona în urma unei discuţii în contradictoriu purtată în dimineaţa acestei zile cu premierul Cioloş.

"În această dimineaţă am avut o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, au existat diferenţe de abordare, motiv pentru care am decis să îmi înaintez demisia. Principala noastră preocupare este siguranţa pacientului, tocmai de aceea am decis să facem cele mai rapide probe, pentru a putea corecta lucrurile acolo unde puteau apărea probleme. Nu putem să discutăm despre analize care nu sunt făcute în laboratoare neacreditate, asta ne duce în justiţie”, a declarat Cadariu, citat de Adevărul.

Acuzat în mass media că a minţit şi că nu a publicat timp de două zile lista spitalelor unde s-au găsit problemele, ministru a declarat că "faptul că nu a publicat lista era în contextul anchetei penale.”

Cadariu a mai susţinut că principala preocupare a ministerului pe care l-a condus a reprezentat-o siguranţa cetăţeanului. „Pacienţii nu cred că trebuie să fie traşi într-un joc în care să li se inducă panică, e singurul sistem pe care îl avem. Pacienţii nu trebuie să stea acasă cu teamă şi să sufere complicaţii ale unor boli. Actul medical trebuie făcut corespunzător”, a declarat Cadariu.

Reamintim că scandalul dezinfectanţilor diluaţi a cunoscut un nou apogeu în această dimineaţă, după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au dezvăluit că în timp ce autorităţile pretind că nivelul infecţiilor nosocomiale în spitalele româneşti este de 0,2% (asta în condiţiile în care media în Europa e de 3 - 5%) la Spitalul Pantelimon din Bucureşti nivelul acestor infecţii merge chiar spre 40% în weekend.

Jurnaliştii au mai dezvăluit că SRI ştia de ani de zile despre licitaţii trucate în spitale şi de loturile Hexi cu probleme. SRI a confirmat acest fapt, anunţând că a trimis cel puţin 100 de informări în ultimi 5 ani beneficiarilor legali. Paradoxal, toţi miniştrii Sănătăţii au negat că ar fi primit informări pe această temă, susţine Cătălin Tolontan.