Acciza la carburanţi rămâne, iahturile şi blănurile se ieftinesc

În timp ce impozitele pe imobile cresc, în unele cazuri şi de 20 de ori, RCA-ul creşte iar cei fără venituri vor trebui să plătească CASS, în schimb, iahturile, blănurile şi alcoolul se ieftinesc.
Iahturi ancorate în Portul Tomis din Constanţa
Iahturi ancorate în Portul Tomis din Constanţa (Epoch Times România)

Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru unele dintre produse, cum ar fi cafeaua, blănurile şi iahturile, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ 30%. În schimb, accizele pentru carburanţi şi energia electrică rămân la acelaşi nivel, informează România Liberă.

Va creşte însă acciza pentru ţigările clasice şi se va introduce pentru ţigările electronice, până acum ne-accizate.

Din categoria una rece, alta caldă, energia electrică se va ieftini însă de la 1 ianuarie, preţul electricităţii la consumator urmând să fie mai mic cu 5-6% în urma reducerii tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare. De la jumătatea lui 2016 scade şi preţul gazelor naturale însă doar pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5%-6% mai puţin. Preţul pentru consumatorii casnici va depinde însă de calendarul de liberalizare a preţurilor.

O altă reducere notabilă de care se presupune că vor beneficia românii în anul ce vine este cea a TVA, de la 24% la 20%, care ar urma să conducă la scăderea preţurilor cu 3,33%, dacă se transmite integral şi comercianţii nu au grijă să mărească preţurile între timp.

Cum găurile la buget trebuiau acoperite din ceva, există şi măriri de impozite şi taxe, cele mai consistente măriri înregistrându-se la impozitele pe proprietăţi, care pot creşte considerabil în cazul locuinţelor şi chiar spectaculos pentru imobile cu destinaţie comercială. În timp ce pentru locuinţe impozitele vor creşte cu circa 25% (în funcţie de localitate), impozitele pentru proprietăţi folosite în scopuri comerciale, chiar dacă sunt deţinute de persoane fizice, pot creşte de la 0,1% până la 2% în cazul în care construcţia nu a fost reevaluată în ultimii cinci ani sau a fost dobândită anterior unei perioade de cinci ani. Mai multe informaţii aici

Reamintim, în context, că potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică făcute publice la mijlocul anului trecut, cea mai mare parte a veniturilor românilor- 88% - se duc în mare parte pe alimente, taxe şi impozite şi plata serviciilor. Puţin probabil deci ca scăderea preţurilor la iahturi şi blănuri să ajute marea masă a populaţiei pentru care acel 12% din salariu ce le rămâne (dacă le rămâne) înseamnă aproape nimic.