Acad. Gheorghe Baciu contestă cauza morţii poetului: „Alexie Mateevici o victimă a terorismului bolşevic”

Autorul cărţii „Alexie Mateevici o victimă a terorismului bolşevic” afirma că nu există niciun document oficial care să confirme diagnosticul: nu s-a păstrat fişa medicală şi nici tratamentul administrat. „Decesul în cazul tifosului nu putea să survină atât de subit.”
Cartea „Alexie Mateevici o victimă a terorismului bolşevic”, autor Gh. Baciu, R. Moldova
Cartea „Alexie Mateevici o victimă a terorismului bolşevic”, autor Gh. Baciu, R. Moldova (radiochişinău.md)

În cadrul prezentării noii sale cărţi „Alexie Mateevici o victimă a terorismului bolşevic” care a avut loc joi, 6 februarie, la Universitatea de Stat din Moldova, doctorul în ştiinţe medicale, profesorul universitar Gheorghe Baciu a prezentat mai multe argumente, prin care pune la îndoială versiunea oficială că Alexie Mateevici ar fi murit de tifos, la 13 august 1917.

Astfel, autorul solicită exhumarea lui Alexie Mateevici, autorului poeziei “Limba noastră”, pentru a afla adevărul despre moartea poetului. Mai mult, în alte volume acesta consideră necesară şi exhumarea lui Mihai Eminescu, circumstanţele morţii şi diagnosticul căruia, în opinia expertului, ar trebui să fie analizate de către o comisie de specialişti.

Profesorul universitar menţionează în cartea sa că nu există niciun document oficial care ar confirma diagnosticul stabilit poetului Alexie Mateevici. Nu s-a păstrat fişa medicală cu rezultatele investigaţiilor şi tratamentul administrat. „Decesul în cazul tifosului nu putea să survină atât de subit.”

„Cu câteva zile înainte a venit şi a citit 'Limba noastră' la Congres! Scurt timp a trecut! Boala aceasta decurge lent, mai ales unui tânăr ca Mateevici, care avea 29 de ani. Unde a murit, nu e clar. Nimeni nu descrie simptomele specifice bolii. Unii argumentează că nu era laborator. Era! Laboratorul de virusologie s-a deschis în 1890, iar aceste evenimente aveau loc în 1917!”, susţine autorul.

Potrivit versiunii oficiale, Alexie Mateevici ar fi murit de tifos, la 13 august 1917. Unicul argument care mărturiseşte despre decesul său este inscripţia în biserica spitalului unde a decedat, care este ilizibilă şi are mai multe corectări.

Cu puţin timp înainte de a muri, Alexie Mateevici şi-a rostit renumitul discurs la Congresul învăţătorilor. La câteva zile după decesul său, pe 20 august 1917, au fost asasinaţi de către bolşevici prietenii săi Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea.

În opinia lui Gheorghe Baciu, este datoria morală a tuturor de a afla adevărul despre moartea prematură a poetului neamului.

Gheorghe Baciu este expert în medicină legală şi a activat timp de mai multe decenii în calitate de profesor universitar la Universitatea de medicină şi farmaceutică. A elaborat algoritmul de expertiză medico-legală, este membru al Academiei Balcanice de Medicină Legală, autor a circa 600 de lucrări (25 de cărţi, manuale, cursuri, monografii şi 12 invenţii). Timp de 12 ani a fost director al Centrului de Medicină Legală de la Chişinău.