Abuzurile din centrele de Plasament. Deputat USR îl sesizează pe Ciorbea

Moartea unui copil de 11 ani într-un centru de plasament şi abuzurile reclamate de copii de la Beclean l-au determinat pe deputatul USR Iulian Bulai să sesizeze Avocatul Poporului, cerându-i implicarea.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deputatul USR Iulian Bulai a depus, luni, o sesizare la Instituţia Avocatului Poporului cu privire la ultimele drame petrecute în centrele de plasament din România. După cazul copilului de 11 ani găsit spânzurat în camera lui din centrul de la Zăgujeni, judeţul Caraş Severin, deputatul nemţean a fost sesizat şi cu privire la două cazuri de abuz fizic la Centrul de Plasament Beclean, judeţul Bistriţa Năsăud, se arată în comunicatul de presă remis de Bulai Epoch Times.

''Am fost luată de gât de unul dintre portarii instituţiei. Directoarea nu a luat măsuri. Aseară un alt portar a lovit-o pe prietena mea M., cu arma albă numită "baston" pentru că a sărit un gard şi a mers neînvoită în oraş. Măsurile trebuiau luate de educator, nu prin violenţă fizică de către portar. Aici la noi se fac diferenţe între copii. Aici nu se face dreptate. De când sunt în centru, am avut anumite depresii, şi motivul era trecutul meu, dar cei de aici îl agravau prin cuvintele grele aruncate la adresa mea. Educatorii aduc acuzaţii grave, mărturii mincinoase la adresa mea. Nimeni nu mă înţelege. Vreau să fac ceva cu viaţa mea, dar aici nu poţi!”, i s-ar fi adresat, o minoră, deputatului.

Deputatul reaminteşte că, încă de la începutul mandatului său, s-a angajat să lupte pentru cauza copiilor abandonaţi în centrele de plasament, motiv pentru care a primit din partea acestora mai multe sesizări privind abuzuri din interior.

''De dimineaţă încerc să aflu detalii despre moartea copilului de la Zăgujeni şi despre abuzurile de la Beclean. Am încercat în trecut, prin sesizarea Ministerului Muncii sau a instituţiilor responsabile să solicit tragerea la răspundere a unor persoane pentru aceste nenorociri, dar de fiecare dată am primit aceleaşi răspunsuri tip: organele abilitate cercetează. Acum, ca urmare a înfiinţării instituţiei Avocatului Copilului în subordinea Avocatului Poporului, am decis să sesizez această instituţie, sperând că în sfârşit vor fi luate nişte măsuri concrete pentru stoparea acestui fenomen îngrijorător din centrele de plasament din România. În aceste centre se întâmplă multe alte abuzuri, nu doar care au legătură cu violenţa fizică, dar instrumentele pe care le am la dispoziţie ca parlamentar nu îmi sunt suficiente pentru a le scoate la iveală. Totodată, mulţi tineri mi-au scris despre lipsa de implicare a personalului pentru a le vindeca trauma abandonului. Fără o terapie nu poţi să salvezi nici un copil, astfel că instituţionalizarea devine cea mai mare pedeapsă'', a declarat deputatul Iulian Bulai.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, un băiat în vârstă de 11 ani a fost găsit spânzurat, cu şireturile, de tocul unei uşi, în Centrul de Plasament din localitatea Zăgujeni din judeţul Caraş-Severin. Poliţiştii au deschis dosar penal.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne