Abuzurile de la şcoala de dans a Operei de Stat din Viena ies la lumină

(LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

În academia de dans a Operei de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), cincisprezece profesori antrenează aproximativ 130 de copii între 10 şi 18 ani. Din acest centru ies aproape jumătate dintre dansatorii de balet de la Operă. Până vineri 20.12.2019, directoarea academiei a fost Simdest Noja-Nebyla, care a fost demisă după ce o comisie specială însărcinată cu studierea plângerilor de abuz a constatat deficienţe grave, cu riscuri pentru copiii şcolii respective, informează DW.

Într-o declaraţie, compania austriacă de gestionare a teatrului naţional explică faptul că decizia a fost luată după o şedinţă la care au participat ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, fostul director de la Operă, Dominique Meyer şi viitorul său succesor, Bogdan Roscic. Simone Wohinz, director comercial al companiei de balet al prestigiosului teatru liric, îşi asumă temporar direcţia şcolii de dans, până la numirea unei noi persoane în funcţie.

Raport devastator

Anunţul acestor modificări apare după ce o comisie creată special a dezvăluit cazuri de abuz în instituţie şi a avertizat, într-un raport final prezentat marţi 17.12.2019 la Viena, faptul că, elevii academiei sunt expuşi riscului de a suferi daune fizice şi psihice. Printre altele, documentul constată „lipsa de conştientizare” a responsabililor academiei cu privire la „problemele legate de protecţia şi bunăstarea copilului”, inclusiv „îngrijirea medicală şi terapeutică”.

Conform raportului comisiei, prestigioasa academie de balet din Viena pune în pericol bunăstarea copiilor, încurajându-i chiar şi să fumeze pentru a rămâne slabi. În plus, raportul asigură că au existat abuzuri fizice şi psihice grave asupra studenţilor lor, precum şi agresiuni sexuale.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură