Abuzul în serviciu. Tăriceanu l-ar vrea dezincriminat: "Să ne uităm că sunt ţări în care nu există această prevedere"

"Luptător" declarat împotriva "abuzurilor" aşa-zisului stat paralel, Călin Popescu Tăriceanu cataloghează abuzul în serviciu drept o moştenire comunistă şi pledează pentru dezincriminarea acestuia.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut, joi, că, în opinia sa, abuzul în serviciu din Codul penal este o reminiscenţă comunistă şi a susţinut că ar fi bine să ne uităm că sunt alte ţări unde această infracţiune nu există.

Astfel, întrebat dacă ar fi de acord cu un prag valoric pentru abuzul în serviciu, liderul ALDE a răspuns:

"Nu. Eu aş fi de părere cu totul altceva şi anume să ne raportăm la legislaţia europeană care constituie un model fără îndoială şi pentru România, să ne uităm că sunt ţări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ţinem cont de faptul că această prevedere este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă şi să facem un Cod penal care să fie modern comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european."

Întrebat dacă afirmaţia sa ar putea fi interpretată ca o propunere de a dezincrima abuzul în serviciu, şeful Senatului a răspuns că "putem să mergem şi pe această formulă."

"Am discutat cu reprezentanţii unor mari ţări din UE, unde nu există această prevedere în Codul penal. La noi moştenirea comunistă, vedeţi că suntem la 30 de ani de la căderea comunismului şi încă suntem nostalgici. Nu eu. Văd că sunt mulţi nostalgici după acea perioadă. De ce? Pentru ca aceste precăderi din Codul penal erau folosite cu precădere ca instrumente politice de eliminare a unora care sunt incomozi. La fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă şi în România. Nu e nicio diferenţă", a mai precizat Tăriceanu.

Potrivit preşedintelui Senatului, funcţionarii publici pot fi sancţionaţi administrativ şi nu în baza unei prevederi din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne