A treia dezbatere a votului uninominal: Proiectul PD bazat pe premise neconstituţionale

După discuţii prelungite, preşedintele Parlamentului a afirmat că „este greu să tragi o concluzie după dezbaterile de astăzi, deoarece opiniile au fost atât de diferite”. Politicieni şi membri ai societăţii civile au criticat dur proiectul votului uninominal din start.
A treia rundă de dezbateri privind votul uninominal
A treia rundă de dezbateri privind votul uninominal (parliament.md)

Cea de-a treia rundă a dezbaterilor privind modificarea sistemului electoral, prin trecerea la votul uninominal, a luat sfârşit după patru ore de discuţii. În cadrul dezbaterilor de vineri, 14 aprilie, potrivit preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu s-a reuşit dezbaterea unui singur subiect, şi anume cel legat de mandatul imperativ vs mandatul reprezentativ, posibilitatea revocării deputaţilor şi imposibilitatea revocării lor.

„La dezbateri au participat deputaţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai partidelor politice parlamentare şi extraparlamentare, Comisiei Electorale Centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, mediului academic, ai minorităţilor etnice, experţi în drept constituţional şi politologie”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Cu toate că o mare parte a societăţii civile din Republica Moldova a criticat dur această iniţiativă a Partidului Democrat, semnând recent chiar şi un apel adresat comunităţii internaţionale, prin care solicită să dezaprobe iniţiativa liderului PD, Vladimir Plahotniuc, şi a Partidului Democrat de a modifica sistemul electoral prin trecerea la votul uninominal, Andrian Candu insistă că aceste discuţii ar fi necesare, pentru că oferă „soluţii la probleme nedezvoltate” în cadrul iniţiativei legislative.

Vicepreşedintele PD, Sergiu Sârbu menţionează că un deputat nu va putea fi demis prin referendum în primul şi în ultimul an de mandat, notează Ziarul Naţional. Valeriu Reniţă, unul dintre comentatorii apropiaţi democraţilor, a afirmat că „întâmplător sau nu, proiectul PD coincide cu voinţa alegătorilor”, făcând referire la sondaje.

Pe de altă parte, Grupul nou format în Parlament al „Popularilor Europeni”, a menţionat că nu susţine iniţiativa privind introducerea votului uninominal, anunţul fiind făcut de liderul acestui grup, Valeriu Ghileţchi. Acest grup pledează pentru îmbunătăţirea actualei legislaţii electorale. Cât despre subiectul revocării din funcţie a deputaţilor, Ghileţchi consideră că, oricare va fi forma iniţiativei legislative, această prevedere este neconstituţională şi nu trebuie să se regăsească în varianta finală a documentului.

Analistul politic Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT” a specificat că proiectul democraţilor ar fi bazat „pe premise neconstituţionale” în ceea ce priveşte revocarea deputaţilor. În opinia acestuia, autorii proiectului de modificare a sistemului electoral nu ştiu cum să organizeze alegerile în Transnistria şi nici ce poziţie să aibă faţă de acest teritoriu al R. Moldova, nu ştiu cum să procedeze în privinţa diasporei care a fost transformată „în vacă de muls” pentru alianţele proeuropene şi acum este înlăturată de la procesul electoral. Mai mult decât atât, potrivit lui Boţan, autorii proiectului „care încalcă esenţa democraţiei participative” nu au răspunsuri pentru CEC referitor la crearea circumscripţiilor, „în schimb, solicită de la noi răspunsuri şi soluţii”.

Spikerul Parlamentului, Andrian Candu a anunţat că dezbaterile vor continua după sărbătorile de Paşti, precizând că autorii proiectului vor examina propunerile formulate de participanţii la dezbateri şi vor lucra pentru a identifica soluţii potrivite.

Iniţiativa de modificare a sistemului electoral, prin trecere la votul uninominal a fost propusă pentru prima dată tot de Vlad Plahotniuc în anul 2011, şi mai nou, la începutul lunii martie, şi ar putea trece acum, luând în considerare faptul că liderul PD deţine majoritatea parlamentară şi potrivit aafirmaţiilor preşedinntelui Candu, ar exista numărul necesar de voturi pentru a o vota în Parlament.