A sosit timpul cand dictatorii isi primesc rasplata

Un turist priveste fotografiile prizonierilor inchisi in S21 de regimul comunist condus de Pol Pot, care in numai 4 ani a eradicat o treime din popuatia Cambodgiei.
Un turist priveste fotografiile prizonierilor inchisi in S21 de regimul comunist condus de Pol Pot, care in numai 4 ani a eradicat o treime din popuatia Cambodgiei. (NICOLAS ASFOURI / AFP / Getty Images)

Unul dintre cei mai mari criminali din istorie, cunoscut sub numele de Duch este adus, pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii, in fata unui tribunal mixt format din demnitari ONU si cambodgieni. El este acuzat, in primul proces din seria care va examina implicarea oficialilor cambodgieni in genocidul care a facut intre 1,5 si 2 milioane de victime. Prima audiere, de la sfarsitul lunii februarie, a fost mai mult procedurala, infatisarile propriu zise fiind programate sa inceapa in luna martie, iar verdictul urmand sa fie pronuntat in septembrie.

Acuzatul (un fost invatator) a detinut pozitii inalte in guvernul dictatorului comunist cambodgian Pol Pot — care era bun prieten cu Ceausescu de altfel. El a jucat un rol important in atrocitatile comise de comunistii instaurati cu binecuvantarea lui Mao Zedun, care au condus Cambodgia intre 1975 si 1979.

Tribunalul mixt interferat de China

Tribunalul a avut de infruntat probleme financiare, de jurisdictie si diverse masinatii politice. Din cauza sprijinului ideologic, financiar, militar si logistic pe care l-a acordat lui Pol Pot, China a provocat in mod intentionat intarzierea inceperii activitatii tribunalului cu mai bine de 10 ani, incercand sa ingroape orice referiri la atrocitatile comise de dictatorul comunist cambodgian.

Dutch, cunoscut si sub numele de Kaing Guek Eav, acum in varsta de 66 de ani, a fost principalul responsabil pentru macabra inchisoare S21 (cunoscuta si sub numele de Tuol Seng) unde au fost exterminati cel putin 14.000 de "dusmani de clasa”, banuiti ca s-ar fi opus revolutiei maoiste.

Inchisoarea S21

In 1975, Pol Pot, discipol al unul alt celebru criminal, Mao Tzedun (autorul Marii Revolutii Culturale Chineze care a omorat la randul lui zeci de milioane de chinezi), a transformat la un moment dat un liceu in puscarie. Salile de clasa au fost preschimbate in celule si bancile in mese de tortura. S-au instalat gratii la geamuri, si in jurul intregii cladiri s-au montat straturi de sarma ghimpata. A primit numele de S21, devenind cel mai ingrozitor lagar de concentrare cambodgian.

Intre 1975 si 1979, S21 a inghitit peste 14.000 de oameni, majoritatea cambodgieni, dar si laotieni, vietnamezi, tailandezi, indieni, americani, englezi, pakistanezi, canadieni. Pentru regimul comunist al lui Pol Pot era tot una - intelectuali sau tarani, copii sau adulti - toti erau inamici ai regimului lor comunist si trebuiau sa moara. Dar nu imediat, caci mai intai tara avea nevoie de confesiunile lor - obtinute sub tortura.

Aceasta perioada a ramas in istorie ca una dintre cele mai infame din istoria omenirii secolului 20. Epurarile cambodgiene erau extrem de stricte si pana la urma au reusit sa extermine o treime din populatie. Cambodgienii riscau pedeapsa cu inchisoarea pentru simpla vina de a avea urme de ochelari pe nas — lucru care le trada originea intelectuala si ii facea automat "dusmani ai revolutiei”.

Torturile de tip medieval practicate in S21 erau ingrozitoare: arsuri cu fierul rosu, violuri, socuri electrice, etc. Cercetatorii vorbesc chiar despre numeroase experimente "stiintifice” de tortura la care au fost supusi detinutii. Conform unor marturii au existat chiar masini construite pentru a extrage creierul detinutilor pe viu.

Victimele erau torturate si fortate sa recunoasca o multime de crime inchipuite — cel mai adesea faptul ca erau agenti ai CIA — inainte de a fi omorati la marginea orasului.

Astazi nu veti vedea dovezi clare ale unor asemenea atrocitati. Multe dintre crime au ramas nestiute si nepedepsite. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca dintre cei peste 14.000 de oameni inchisi in S21 au scapat doar 7. Acestia au fost pusi in libertate de armata vietnameza care a eliberat Cambogia de khmerii rosii (in ciuda opozitiei vehemente a Beijingului, care a si inceput un conflict armat cu Vietnamul la scurt timp).

O impresionanta colectie de schelete umane si o multime de poze sunt cam singurele marturii ale ororilor din S21. La intrarea in inchisoarea S21, detinutii erau fotografiati. Exista mii de poze ale victimelor - inclusiv copii nou nascuti — clasificati si ei drept "inamici” ai statului cambodgian — dintre care multi au fost omorati impreuna cu mamele lor. Una dintre cele mai teribile lucruri petrecute in S21 este ca dintre copiii celor omorati in S21 unii au fost luati de la parinti si au devenit mai apoi parte a personalului acestei inchisori - continuand omorurile si torturile, ducandu-si viata in macabrul univers al terorii.

Duch isi cere iertare

"Clientul meu a transmis victimelor: va cer iertare, va cer iertare” a afirmat avocatul francez Francois Roux pentru Reuters Television, dupa intrevederea avuta cu clientul sau timp de doua ore la centrul de detentie de langa sediul tribunalului mixt, construit special in capitala cambodgiana.

Avocatii spera ca profesionalismul tribunalului — care in trecut se numea Camera Extraordinara a Curtii Cambodgiene - va servi drept model pentru sistemul juridic politizat si corupt al Cambogiei.

Critici ai tribunalului au afirmat ca integritatea acestuia este compromisa din cauza acuzatiilor de coruptie si interferenta politica, in special pentru ca urmareste oficiali ai regimului Pol Pot, multi dintre acestia bucurandu-se inca de sprijin politic.

Duch este unul dintre cei cinci oficiali seniori ai regimului Pol Pot, care a jucat un rol de conducere in asa-numitul plan "Anul Zero” al revolutiei maoiste din Cambogia. Planul isi propunea stergerea prin crima a oricarei urme de cultura traditionala si civilizatie si inlocuirea lor cu o societate agrara de tip comunist.

Duch va fi martor cheie in viitoarele procese ale "Fratelui numarul doi”, Nuon Chea, fostul presedinte al regimului, Khieu Samphan, si Ieng Sary, fost ministru de externe, care este judecat impreuna cu sotia sa.

Cei patru au negat bineinteles, ca ar fi avut cunostinta despre atrocitatile comise in timpul regimului khmerilor rosii. Insa este greu de crezut ca intr-o tara care la vremea respectiva avea o populatie de 6 milioane de locuitori, 1 milion de cadavre sa poata scapa neobservate.

Incercarea de urmarire a altor suspecti a fost inghetata la inceputul anului de procurorul cambodgian al tribunalului, care si-a motivat refuzul prin faptul ca un asemenea lucru ar dauna armoniei nationale.

Regimul cambodgian a negat orice implicare in decizia procurorului, insa organizatiile de monitorizare a drepturilor omului au o cu totul alta parere. "Orice urma de manipulare politica a Tribunalului va deteriora credibilitatea acestuia in fata poporului cambodgian” a afirmat Sara Colm, cercetator senior al Human Rights Watch pentru Cambodgia.

Cel putin 300 de ziaristi locali si straini au participat la prima zi a audierilor, care au fost televizate, si s-au bucurat de o audienta de milioane de spectatori.

Duch, care mai nou sustine ca s-a convertit la crestinism, a declarat in numeroase interviuri ca a comis multe atrocitati ca sef al inchisorii S21.

"Mainile lui Duch sunt pline de sange. A venit momentul, ca el sa plateasca pentru faptele sale” este de parere Norng Chan Phal, 39 ani, unul dintre supravietuitori, a carui mama a fost omorata in S-21 cu cateva luni inainte ca soldatii vietnamezi sa rastoarne regimul Pol Pot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe