A şasea întâlnire despre Siria în Astana vizează crearea unei noi zone de dezescaladare

Crearea celei de-a patra şi ultime zonă de dezescaladare a violenţelor din Siria, şi anume în provincia nordică Idlib, va fi elementul central al următoarei întâlniri internaţionale de nivel înalt din capitala kazahă pe tema războiului sirian.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep. (Captură Foto)

Reuniunea din Astana, la care vor participa oficiali de nivel înalt din cele trei state care acţionează ca garanţi ai acordului de încetare a focului – Rusia, Iran şi Turcia – precum şi reprezentanţi ai guvernului sirian şi ai opoziţiei armate, va avea loc în perioada 13-15 septembrie.

Până acum, au fost create trei zone de dezescaladare: în sud, de-a lungul graniţei cu Iordania; în Ghouta de Est; şi la nord de Homs. Consultările privind cea de-a patru şi cea mai problematică zonă, în provincia Idlib, sunt în curs de desfăşurare.

Ideea zonelor de dezescaladare a prins contur în luna mai, în cadrul celei de-a patra întâlniri în formatul Astana, când statele garante au semnat un memorandum privind această problemă.

În luna iulie, Rusia, Turcia şi Iran, cu ajutorul Iordaniei şi SUA în calitate de observatori, au încercat să coordoneze o gamă întreagă de detalii privind crearea celor patru zone, dar nu au putut să cadă de acord asupra tuturor detaliilor şi să semneze pachetul de documente ca un întreg.

De atunci, trei din cele patru zone au fost coordonate şi anunţate în afara formatului Astana.

Participanţii cheie la cea de-a şasea întâlnire internaţională cu privire la Siria vor fi aceiaşi ca şi la celelalte întâlniri. Delegaţia rusă va fi condusă de delegatul prezidenţial special pentru Siria, Alexander Lavrentiev şi îi va include pe directorul Departamentului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în Ministerul de Externe, Serghei Verşinin şi pe generalul Stanislav Gadzhimagomedov.

Delegaţia iraniană pentru Astana este condusă de regulă de adjunctul ministrului de externe pentru probleme arabe şi africane, Hossein Jaberi Ansari, în timp ce echipa turcă va fi condusă de Sedat Onal, subsecretar adjunct în Ministerul turc de Externe.

Delegaţia guvernului sirian este condusă de delegatul Siriei la ONU în New York, Bashar Jaafari.

Partea ONU va fi reprezentată de trimisul special pentru Siria, Staffan de Mistura, precum şi de un grup de experţi conduşi de Milos Strugar.

Iordania şi SUA vor acţiona ca observatori. David Satterfield, adjunctul secretarului de stat pentru afacerile Orientului Apropiat, a confirmat participarea, potrivit declaraţiei Ministerului kazah de Externe. Acesta va fi o persoană nouă la aceste discuţii.

Este interesant faptul că delegaţia opoziţiei siriene va include de această dată nu doar reprezentanţi ai facţiunilor militare, ci şi un element politic. Prin urmare, Yahya Aridi participă la discuţii în calitate de purtător de cuvânt al Înaltei Comisii pentru Negocieri, un organism de negociere al opoziţiei politice siriene care participă întotdeauna la negocierile conduse de ONU în Geneva pe tema conflictului sirian. El a participat la convorbirile din Astana o singură dată, în luna ianuarie, când a fost discutată viitoarea Constituţie a ţării.

Discuţiile de nivel înalt din 14-15 septembrie vor fi precedate de întâlnirea unui grup de lucru în 13 septembrie. Acest grup este alcătuit din experţi militari din statele garante şi ONU.

Ceea ce este important este faptul că întâlnirea din Astana are loc la puţin timp după vizitele efectuate de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în Arabia Saudită şi Iordania, unde detensionarea conflictului din Siria a fost probabil pe primul loc în agenda de discuţii.

Duminică, 10 septembrie, Lavrov s-a întâlnit cu Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud şi ministrul de Externe Adel Jubeir în Arabia Saudită, iar luni a discutat în Amman cu omologul său iordanian Ayman Safadi şi cu Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.