A început Carnavalul de la Veneţia. Are o tradiţie de peste 8 secole.

Veneţia - oraşul carnavalului şi al romantismului
Veneţia - oraşul carnavalului şi al romantismului (Frank Kovalchek/wikipedia.org)

Sute de mii de oameni din toată lumea, măşti şi costume de epocă, banchete şi baluri elegante, parade, artificii şi serenade din gondole vor inunda Veneţia până la sfârşitul lunii februarie, cu ocazia Carnavalului.

Carnavalul de la Veneţia este cel mai mare şi cel mai important festival italian. Este un amestec foarte apreciat de tradiţie, distracţie, istorie şi buna-dispoziţie într-un oraş unic.

Carnavalul are o tradiţie foarte veche. Este festivalul care celebrează trecerea de la iarnă la primavară, o perioadă în care totul pare realizabil şi perfect posibil, inclusiv iluzia ca cei mai săraci oameni pot deveni cei mai puternici purtând pe faţă măşti. Festivalul din Veneţia datează încă din anul 1296, când Senatul Republicii Veneţia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. După o întrerupere de peste două secole tradiţia Carnavalului din Veneţia a fost redescoperit de municipalitate în anul 1980, iar de atunci a avut loc anual şi s-a bucurat de un succes tot mai mare.

An de an Carnavalul de la Veneţia are un program foarte bogat şi distractiv pentru participanţii de toate vârstele, de la concursul pentru cea mai frumoasă mască de copil, ce are loc în piaţa San Marco, până la concerte de muzică clasică, parade cu diverse tematici sau spectacole de teatru.

De obicei în ultima săptămână a Carnavalului din Veneţia au loc parade ale unor care alegorice pe apă în oraşe din apropierea Veneţiei cum ar fi Mestre sau Treviso. Cea mai frumoasă parte a Carnavalului însă este participarea miilor de oameni pe străzi care, măcar o dată, pot fi egali cu toţii, într-un amalgam de diversitate şi creativitate.

Palatele sau clădirile mai modeste, construite acum sute de ani pe trunchiuri de tisă sau stejar, deşi sunt afectate de secole de igrasie renasc, iar piaţetele şi sute de mici poduri peste canalele cu apă verde ca ceaiul sunt inundate de turişti costumaţi.

O tradiţie foarte veche a momentului de deschidere este "Zborul îngerului" din Piaţa San Marco. Personajul care întruchipează un înger "zboară" de pe Turnul Campanile pe deasupra mulţimii adunate în piaţă şi a cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele şi soţia acestuia. Pentru ultima zi, care este cea mai veselă din întreg Carnavalul, sunt lăsate cele mai nebuneşti evenimente.

Sunt procesiuni cu torţe aprinse către Piaţa San Marco, inima festivităţilor, unde în cele din urmă o imensă reprezentare a celei mai cunoscute măşti veneţiene este aşezată între cele două coloane din capătul Piazzetei San Marco care dă spre lagună şi arsă.

În acest timp mulţimea scandează: "Pleacă! Pleacă! Carnavalul pleacă!" şi clopotele bisericii San Francesco della Vigna anunţă sfârşitul Carnavalului şi începutul Postului Paştelui.