A fost identificat un biomarker în sânge care detectează maladia Alzheimer în fază iniţială [studiu]


Alzheimer, o afecţiune degenerativă progresivă a creierului
Alzheimer, o afecţiune degenerativă progresivă a creierului (blueplanetheart.it)

Acest lucru va permite un „impuls în avansul terapeutic“ al bolii, precum şi o aplicare a terapiilor non-farmacologice folosite pentru a menţine funcţia cognitivă, care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.

Cercetătorii de la Institutul de Neuroştiinţe al Universităţii Autonome din Barcelona (Inc-UAB) şi Centrul de Cercetare Biomedicală pentru Boli Neurodegenerative (Ciberned), printre altele, au identificat un biomarker în sânge care stabileşte diagnosticul de Alzheimer în stadii incipiente.

Descoperirea a constat în identificarea unei semnături moleculare bazate pe molecule mici – compuse din mir-92-3pmir-181c-5p şi mir-210-3p – care au fost găsite la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară şi maladia Alzheimer. Astfel, aceste date preliminare au sugerat că semnătura ar putea fi folosită pentru a prezice deteriorarea funcţiei cognitive uşoare a bolii, potrivit unei declaraţii recente a Inc-UAB.

Cercetătorul José Rodriguez de la Inc-UAB a declarat că acest lucru va permite un „impuls în avansul terapeutic“ al bolii, precum şi aplicarea de terapii non-farmacologice folosite pentru a menţine funcţia cognitivă, care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.

O altă colaboratoare din cadrul studiului, Dolors Siedlecki-Wullich, a indicat faptul că se deschide o cale unui „kit molecular care ar putea oferi o metodă simplă minim invazivă, eficientă şi accesibilă“ în diagnosticarea bolii Alzheimer în stadiile sale incipiente, printr-un examen de rutină.

Studiul a fost publicat în Alzheimer's Research & Therapy: Altered microRNAs related to synaptic function as potential plasma biomarkers for Alzheimer’s disease.

The Author(s): Dolores Siedlecki-Wullich, Judit Català-Solsona, Cristina Fábregas, Isabel Hernández, Jordi Clarimon, Alberto Lleó, Merce Boada, Carlos A. Saura, José Rodríguez-ÁlvarezEmail authorView ORCID ID profile and Alfredo J. Miñano-MolinaEmail author

Alzheimer's Research & Therapy201911:46 Published: 15 May 2019

https://doi.org/10.1186/s13195-019-0501-4

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură