A doua sinucidere în echipa care a creat SecureDrop, un sistem inspirat de WikiLeaks

(Wikimedia.org)

Al doilea membru al unei echipe formate din 3 persoane care a creat un sistem sigur prin care avertizorii de integritate să trimită informaţii organizaţiilor media s-a sinucis la vârsta de 36 de ani, potrivit Freedom of Press Foundation. Inginerul de programe James Dolan şi-a luat viaţa la aproape 5 ani după moartea lui Aaron Swartz, co-fondator al SecureDrop şi unul dintre fondatorii Reddit.

Dolan, fost soldat în Marina SUA, a ajutat la crearea sistemului în 2012, împreună cu Swartz şi Kevin Poulsen, redactor la Wired. Proiectul a fost cunoscut iniţial sub numele de “StrongBox” şi, ulterior, ca “DeadDrop”. Sistemul creat de cei trei a fost folosit de publicaţiile The New Yorker, Washington Post, New York Times, de Associated Press şi Gizmodo – permiţând o “comunicare foarte sigură între jurnalişti şi sursele care deţin informaţii sau documente sensibile”.

Swartz s-a sinucis în 11 ianuarie 2013 la vârstă de 26 de ani. Nu a lăsat niciun bilet când s-a sinucis în apartamentul său din New York, deşi unii au afirmat că el a fost deprimat şi că urma să fie trimis la închisoare pentru hackuirea reţelei de calculatoare a MIT şi pentru că a furat copiile a 4,8 milioane de documente academice.

Tatăl lui Swartz consideră că guvernul l-a “ucis indirect” pe fiul său, iar prietena lui de la acea vreme, Taren Stinebrickner-Kauffman, a considerat că Swartz a fost împins spre sinucidere din cauza procesului legat de MIT, care a durat doi ani şi i-a secătuit toate resursele financiare – în ciuda faptului că nu erau semne ale unei depresii clinice sau a unor tulburări asociate.

După moartea lui Swartz, Poulsen a donat proiectul SecureDrop către Fundaţia pentru Libertatea Presei (Freedom of the Press Foundation), în timp ce Dolan a fost “practic singura persoană din lume care ştia toate dedesubturile sistemului, cum să îl instaleze şi cum să îl îmbunătăţească”, conform fundaţiei.

Într-un material postat după moartea lui Dolan, Fundaţia pentru Libertatea Presei a susţinut că acesta “a suferit mult timp de TSPT (tulburare de stres post-traumatic) ca urmare a misiunilor la care a participat în timpul războiului din Irak”, adăugând că “acea experienţă l-a afectat în mai multe moduri. Deseori, el a citat Războiul din Irak ca sursă de inspiraţie pentru dorinţa sa de a ajuta jurnaliştii şi avertizorii de integritate. Acel război l-a făcut să realizeze faptul că guvernele trebuie să fie mult mai transparente şi mult mai responsabile”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință