A doua nominalizare "secretă" pentru postul de comisar european este...

Conferinţă de presă la sediul PSD , susţinută de Corina Creţu şi Cătălin Ivan. În imagine, Corina Creţu
Conferinţă de presă la sediul PSD , susţinută de Corina Creţu şi Cătălin Ivan. În imagine, Corina Creţu (Epoch Times România)

Candidatul surpriză pentru funcţia de comisar european din partea României se pare că este Corina Creţu, susţin jurnaliştii de la B1 TV.

Vorbind despre cea de-a doua nominalizare pentru postul de comisar european, despre care preşedintele Traian Băsescu nu fusese anunţat, premierul Victor Ponta a precizat că este vorba despre o femeie, însă numele acesteia va fi anunţat de Jean-Claude Juncker, preşedintele viitoarei Comisii Europene. În presă, a fost vehiculat numele europarlamentarului PSD, Corina Creţu.

Potrivit publicaţiei citate, pe data de 30 iunie, premierul Ponta l-a informat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru postul de comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu. În fruntea listei se află în continuare Dacian Cioloş.

La 30 iulie, Ponta i-a transmis lui Zgonea, pentru informare, scrisoarea pe care i-a adresat-o preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, referitoare la propunerile Guvernului pentru postul de comisar european.

„Doresc să vă informez că, imediat ce voi primi răspuns oficial din partea preşedintelui ales al CE asupra deciziei luate, Guvernul va demara procedurile pentru audierea persoanei nominalizate, în conformitate cu Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene”, i-a scris premierul Ponta lui Valeriu Zgonea.

În scrisoarea adresată lui Junker, premierul i-a transmis că Dacian Cioloş reprezintă prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura. „Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior”, i-a scris Ponta lui Jean-Claude Junker.