A cui este moşia? Noi ilegalităţi la Spitalul Universitar din Bucureşti

Daniel Simion, Mariana Luceanu, arhivă
Daniel Simion, Mariana Luceanu, arhivă (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

După ce, în vară, la Spitalul Universitar din Bucureşti, Daniel Simion, împreună cu Mariana Luceanu au început greva foamei pentru a protesta faţă de proasta administrare a Spitalului şi tăierea unor drepturi salariale, astăzi lucrurile au luat o nouă evoluţie.

Subiectul noilor incidente este Mariana Luceanu, înregistrată ca avertizor public, care a fost chemată în faţa unei comisii disciplinare.

La momentul intrării în greva foamei, astă-vară, la două zile după Daniel Simion, Mariana Luceanu depusese o cerere de concediu de odihnă pentru a putea face greva foamei. Cererea, însă, nu ar fi fost nici aprobată şi nici respinsă.

Aşa că acum, Spitalul a profitat de ocazie şi a chemat-o pe Luceanu în faţa unei comisii disciplinare pe acest motiv.

Atunci când reporterii noştri au încercat să asiste la şedinţa disciplinară, ei au fost opriţi de agentul de pază al Spitalului, încălcându-se astfel legea avertizorilor publici care permite prezenţa presei la şedinţele în care sunt audiaţi avertizorii. Mai mult, la finele şedinţei comisiei, dnei Luceanu nu i s-a permis să iasă din spital să acorde un interviu presei ţinute la uşă.. Merită precizat că asistenta a refuzat să răpundă la întrebările comisiei şi a cerut convocarea unei noi şedinţe în condiţiile în care accesul jurnaliştilor n-a fost permis iar ea n-a fost însoţită de avocat.

"România trăieşte o transformare mai lentă decât ne-am dori, în care se ciocnesc o cultură a unei societăţi deschise cu una a societăţii închise, de dinainte de 89. Să nu uităm că în această clădire continuă să funcţioneze dl Oprescu care a fost manager acestui spital şi care a impregnat o cultură instituţională moştenită din familie, tatăl lui a fost ofiţer de Securitate. Atmosfera de aici este una de securitate, de ţară care se află în controlul unei forţe de acest tip. Doamnei asistente nu i se permite să iasă din spital să dea un interviu! Nu i se dă voie! Lagăr! Nu e condiţie decentă, demnă, a relaţiilor dintre manager şi angajat", a comentat situaţia Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch cunoscută organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public. Dl Toma a fost şi el ţinut la uşa, la fel ca presa...

O altă ilegalitate comisă de conducerea spitalului este că Luceanu a fost notificată cu doar două zile înainte de audierea în comisie, faţă de 5, cât prevede legea.

Contactată ulterior de jurnalişti, consiliera pe probleme de presă a Ministrului Sănătăţii, Mihaela Tănase, a transmis că a luat legatura cu spitalul, de unde i s-a comunicat că, potrivit Codului Muncii, cercetările disciplinare nu sunt publice.

Sunată de Mircea Toma, preşedintele Active Watch, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Universitar a afirmat că era într-o conferinţă de presă şi că a răspuns la telefon crezând că este o chestiune de viaţă şi de moarte, dar dacă este vorba despre alte probleme va vorbi altă dată. Întrebată ce înseamnă "altă dată", purtătoarea de cuvânt a închis telefonul.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.