7 lucruri pe care trebuie să le ştim despre echinocţiul de toamnă

Toamnă în Bucovina
Toamnă în Bucovina (Marius Petric)

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenţia ne este îndreptată spre momentul în care păşim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

1. Cuvântul echinocţiu provine din latinul æquinoctium, compus din æquus: „egal” şi nox, noctis: „noapte”. Aceasta, pentru că la echinocţiu ziua şi noaptea au durate egale. Astfel, echinocţiul de primăvară (sau vernal) descrie echinocţiul din martie în emisfera nordică, în timp ce echinocţiul din septembrie pe cel din emisfera sudică.

2. Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

3. La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont.

4. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

5. Meteorologii şi climatologii nu urmează anotimpurile astronomice, aşa că ei nu consideră 22 septembrie drept începutul toamnei. Oamenii consideră prima zi de toamnă - 1 septembrie, prima zi de iarnă - 1 decembrie, prima zi de primăvară - 1 martie şi prima zi de vară - 1 iunie. Fiecare anotimp, cunoscute ca „anotimpuri meteorologice” durează 3 luni şi se bazează pe ciclurile temperaturilor anuale şi nu pe rotaţia pământului în jurul soarelui.

6. În unele culturi, începutul toamnei este celebrat prin serbări cu recoltele verii şi prin pregătiri pentru iarnă. În alte culturi este timpul de a-i onora pe morţi prin vizitarea, curăţarea şi decorarea mormintelor, potrivit TimeAndDate.com.

7. Ora de iarnă. Trecerea la ora de iarna 2016 se face în noaptea dintre 29 octombrie şi 30 octombrie 2016 (ultima duminică din luna octombrie), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2016 devine ora 3:00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură