7 lucruri bizare întâmplate vineri 13

Celebrul regisor britanic Alfred Hitchcock (1899-1980), Paris, 1960
Celebrul regisor britanic Alfred Hitchcock (1899-1980), Paris, 1960 (STF / AFP / Getty Images)

Deşi în orice zi a anului se pot întâmpla lucruri bizare, există o fascinaţie cu incidentele inexplicabile care se petrec în zilele de vineri 13.

Vă prezentăm o mică listă cu evenimente bizare petrecute vineri 13.

1. Pe 13 august 2010, (vineri) un baiat de 13 ani a fost lovit de traznet la ora 13:13 (1:13 p.m.) in Suffolk, Marea Britanie.

Numele baiatului nu a fost dezvăluit, conform publicatiilor britanice Daily Mail şi Mirror. Rex Clarke, şef al une echipe de ambulanţe de la St. John a declarat pentru Mirror: “Brusc s-a ivit trăsnetul acesta mare care a lovit foarte aproape de malul mării cu un tunet puternic. Câteva secunde mai târziu ne-au chemat deoarece fusese rănită o persoană. Băiatul respira şi era conştient". Băiatul lovit s-a ales doar cu o arsură minoră. Clarke a mai menţionat, “Este cam straniu, căci avea 13 ani şi incidentul s-a petrecut la 13:13 într-o vineri 13.”

2. Pe 13 august 1999, regizorul şi producătorul Alfred Hitchcock ar fi împlinit 100 de ani.

Dat fiind genul de filme produse sau regizate de Hitchcock, este o coincidenţă stranie că este născut inr-o vineri 13. Celebrităţile născute într-o vineri 13 îi includ pe Mary Kate, Ashley Olson şi liderul comunist cubanez Fidel Castro.

3. Rapperul Tupac Shakur a fost omorât vineri, 13 septembrie 1996.

4. La 13 ianuarie 1989 virusul “Vineri 13” a infectat sute de computere IBM din Marea Britanie. Virusul era programat să şteargă fişiere

5. Vineri 13 noiembrie 1970 - cel mai mare uragan din istorie - Bhola.

Uraganul a omorât un număr estimat la 5 sute de mii de persoane în Chittagong şi zonele învecinate în Bangladeş. Zona este bântuită de uragane, care pe an fac în medie 15 mii de victime. Însă uraganul din 13 noiembrie este descris de Indian Ocean Naval Symposium ca "cel mai mortal dezastru natural înregistrat vreodată în timpurile moderne".

6. Vineri 13 martie 1964. O reacţie atât de ciudată la un asasinat încât sociologii au creat un sindrom

Catherine Susan (Kitty) Genovese a fost înjunghiată în locuinţa ei din Queens, New York, dimineaţa devreme. Vecinii au văzut totul, însă nu au făcut nimic pentru a ajuta. Un ziar a publicat un articol imediat după crimă, raportând că incidentul a avut 30 de martori. Cazul a şocat opinia publică.

Un studiu efectuat în 2011 de Joachim Krueger, profesor de psihologie de la Brown Institute, a reexaminat cazul sindromului Genovese încercând să găsească explicaţii. Krueger a declarat pentru New York magazine: “oamenii aflaţi în grup devin mai puţin săritori când este vorba de acordarea de ajutor. Aceasta este "dilema voluntarului": ‘Dacă există 7 miliarde de oameni care ar putea salva lumea, de ce s-o fac eu?’ ”

7. Vineri 13 octombrie 1972, accidentul de avion imortalizat în filmul "Alive"

Un avion al companiei Fairchild, care transporta o echipă de rugby de la Montevideo în Chile a dispărut în Anzi. Deşi au fost declaraţi morţi după ce au fost căutaţi prin zăpezile Anzilor timp de mai multe zile, la zece săptămâni după accident s-a descoperit că 2 dintre pasageri trăiau.

Ulterior echipele de salvare au găsit că 16 dintre cei 45 de pasageri supravieţuiseră mâncând pasagerii morţi.

Un alt accident de avion întâmplat în aceeaşi zi a omorât 160 de oameni. Un IL 62 care călătorea de la Leningrad către Paris s-a prăbuşit lângă aeroportul Sheremetyevo, toţi pasagerii şi membrii ai personalului murind pe loc conform unui raport UPI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură