60 de ani de închisoare în dosarul “Academia Infractorilor”

Liderul Academiei Infractorilor - reţea specializată în furturi din magazine de lux din străinătate - a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Alţi 30 de ani au fost distribuiţi colegilor săi.
(Captură Foto)

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au pronunţat sentinţe însumând peste 60 de ani de închisoare în Dosarul “Academia Infractorilor”, relatează Mediafax. Pedeapsa cea mai mare, de 30 de ani, a fost primită de cel considerat liderul grupului, Adrian Botez, fiind cumulată aici şi o pedeapsă primită în urmă cu mai mulţi ani de la Tribunalul Bacău. Botez fusese condamnat anterior la zece ani de închisoare fiind eliberat în iunie 2014, din greşeală, din Arestul Poliţiei Capitalei.

Pe lângă Adrian Botez, au mai fost condamnate alte opt persoane, una dintre ele cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Astfel, Alexandra Gheorghiu a primit trei ani de închisoare cu suspendare, Florin Pădureanu a luat trei ani şi 11 luni de închisoare, Florin Diţă, patru ani şi două luni de închisoare, Cătălin Ispas, patru ani şi cinci luni, Constantin Mihai, patru ani şi cinci luni, Petre Munteanu a primit patru ani şi cinci luni de închisoare, Petre Movilă, patru ani şi şapte luni de închisoare iar Cosmin Rusu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Pentru alte opt persoane, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis să disjungă cauza.

Liderul grupării "Academia Infractorilor", Adrian Botez, şi 17 locotenenţi ai acestuia, organizaţi pe criterii militare, au fost trimişi în judecată, pentru 27 de tâlhării comise în Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria şi Danemarca, în octombrie 2015.

Intitulată "Academia Infractorilor Români", gruparea condusă de Botez cuprindea peste 100 de membri şi era structurată după reguli militare, hoţii fiind, potrivit Gândul.info, antrenaţi timp de 90 de zile în ţară, înainte de a fi trimişi să fure în străinătate, din magazine de lux.

Spre deosebire de alte grupuri de infractori, "Academia Infractorilor Români" funcţiona după un cod de reguli stricte, scris şi organizat pe capitole, infractorii depunând jurământ la intrarea în bandă. Deviza cu care se încheia codul reţelei, structurat pe 5 capitole era: "Dacă te ia garda, te mai întorci acasă. Dacă te ia preotul, nu te mai întorci".

Procurorii DIICOT au organizat peste 50 de comisii rogatorii pentru a-i audia pe membrii reţelei reţinuţi de poliţiştii din alte state, investigaţiile care vizează această reţea fiind începute din 2013, cu sprijinul Poliţiei şi SRI.

Din grupare au făcut parte peste 100 de hoţi. Un jaf dura 60 de secunde, fiecare hoţ având repartizat un rol precis în scenariul jafului: "Se acţiona după metoda celebrei grupări sârbe "Pantera roz", a declarat procurorul DIICOT, Giorgiana Hossu.

Membrii grupării, recrutaţi din judeţul Neamţ, erau antrenaţi în imobile închiriate special pentru acest scop, cu geamuri acoperite cu folii negre.

"Erau aduşi aici cu saci negri pe cap, amprentaţi, li se întocmeau dosare personale, li se luau probe ADN. În aceste dosare erau menţionate numele şi datele personale ale membrilor familiei, ale rudelor şi prietenilor, ale prietenelor. Erau chestionaţi despre viciile pe care le aveau", a explicat procurorul Giorgiana Hossu.

Casele de antrenament erau închiriate în Bucureşti, Cluj, Constanţa, iar programul de pregătire dura 90 de zile. În "Academie" exista un comandant suprem, un contabil, ofiţeri activi şi ofiţeri în rezervă, cu vârsta de peste 50 de ani, precum şi avocaţi care să îi apere pe membrii grupării acuzaţi în cadrul grupării de trădare sau de anumite greşeli.

Liderul acestui grup este interlopul Adrian Marin Botez, prins de poliţie pe 16 ianuarie, după ce a fost căutat mai bine de şase luni, în condiţiile în care tot poliţia l-a eliberat din Arestul Poliţiei Capitalei, în iunie 2014, din greşeală. Interlopul fusese condamnat la zece ani de închisoare pentru tentativă de omor.

Cei trei subofiţeri de la arestul Poliţiei Capitalei care l-au lăsat liber pe Adrian Botez, după ce acesta a fost condamnat definitiv pentru că a încercat să-l omoare pe Dumitru Mironescu, sunt cercetaţi de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, pentru neglijenţă în serviciu.

Jafurile comise de subordonaţii lui Botez în ţări precum Marea Britanie, Belgia, Andorra, Germania, Austria, Italia, Franţa, Olanda, Croaţia sau Slovenia durau mai puţin de 60 de secunde iar membrii se fereau să rănească oameni şi nu foloseau niciodată arme de foc.

Atacurile erau date asupra unor magazine de lux, în baza unor planuri bine puse la punct. Nu se foloseau pentru fugă niciodată autoturisme iar tabăra infracţională era întotdeauna la periferia oraşelor.

"Jafurile erau comise şi ziua şi noaptea, fiind folosite inclusiv cocktailuri Molotov pentru a pătrunde în magazin", a explicat procurorul Hossu. Merită remarcat că, deşi acţionau cu mare violenţă, hoţii se fereau să rănească persoanele pe care le imobilizau în timpul jafurilor şi nu foloseau niciodată arme de foc. Cineva se afla la uşă şi cronometra ca întregul jaf să nu dureze mai mult de 60 de secunde.

"Odată stabilite ţintele, membrii grupului se organizau în aşa fel încât să poată avea acces în magazinele de bijuterii vizate, acestea fiind de obicei protejate prin două uşi securizate, astfel că la intrare se prezentau doi dintre membrii grupului, uneori deghizaţi în femei, pentru a-i determina pe proprietari să deschidă prima uşă de acces, magazinele respective fiind dotate în general cu două uşi de acces tocmai pentru a împiedica jafurile.

Ulterior, alţi membri ai grupării pătrundeau mascaţi, prin forţă, după care, prin utilizarea violenţelor şi sub ameninţare, spărgeau vitrinele, sustrăgînd ceasuri şi bijuterii, după care dispăreau pe rute diferite, abandonând la locul faptei uneltele folosite şi aruncând în locurile prestabilite sacii cu bunurile sustrase", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile ale infractorilor din "Academie", printre acestea numărându-se şi o limuzină Rolls Royce de culoare... mov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne