6 lucruri pe care persoanele optimiste le fac diferit

Persoanele care obişnuiesc să fie optimiste, se simt în general mai bine fizic şi sunt mai productive în ceea ce fac, faţă de cele care sunt pesimiste. Fac faţă mai bine dificultăţilor pe care le întâlnesc în viaţă şi se confruntă cu niveluri de stres mult mai scăzute. Probabil că ţi-a apărut în minte întrebarea: “Aş putea să devin şi eu o persoană optimistă?”
.
. (pixabay.com)

Optimismul nu este o trăsătură de caracter cu care se nasc doar câţiva “aleşi”. Este o abilitate care poate fi învăţată.

În continuare vă prezentăm câteva lucruri pe care persoanele optimiste le fac în mod diferit şi care ne pot ajuta să trecem mai uşor peste dificultăţile întâlnite în viaţa de zi cu zi.

1. Se aşteaptă ca viaţa să fie o succesiune de suişuri şi coborâşuri

Doar pentru că eşti o persoană optimistă nu înseamnă că nu vei avea şi zile proaste. De fapt, este foarte probabil că vor fi şi astfel de zile. Viaţa nu reprezintă doar floricele şi fluturaşi. Dacă la nivel fundamental cauţi să observi mereu imaginea de ansamblu, acest lucru te va ajuta foarte mult să eviţi să ajungi în extreme.

Să te aştepţi ca viaţa să fie un flux de fericire continuu este ca şi cum ai fi la mare şi te-ai aştepta ca valurile doar să se ridice şi să se mărească, fără să se spargă şi să se împrăştie pe mal. În schimb, când îţi dai seama că procesul prin care un val creşte, se dezvoltă, se sparge şi apoi se împrăştie pe mal, nu este nimic altceva decât un fenomen care face parte din aceeaşi mare sau ocean, ajungi să iei lucrurile uşor şi să fii împăcat cu realitatea acestor succesiuni de suişuri şi coborâşuri. Începe să devină destul de clar faptul că suişurile vieţii necesită coborâşurile acesteia.

2. Separă fericirea de realizarea unui obiectiv

Pentru a reuşi să-ţi menţii o stare de optimism, este important să fii în general mulţumit de viaţa ta. Locul unde găseşti această stare de mulţumire, este în interiorul tău. Fericirea vine din interior, fie că-ţi dai seama de asta mai devreme sau mai târziu.

Dacă legi fericirea de ceva din exteriorul tău, precum atingerea unui obiectiv anume, atunci rişti să întâmpini nişte probleme:

Să nu reuşeşti să atingi acel obiectiv. Dacă simţi că ceva este în neregulă şi vrei să repari acel lucru, însă adesea nu prea reuşeşti să faci asta, rişti să intri într-o buclă în care te simţi din ce în ce mai rău de fiecare dată când nu reuşeşti. Iar dacă această buclă continuă, s-ar putea să ajungi să nu reuşeşti, doar pentru că ai ajuns în punctul în care nu mai crezi că eşti capabil să o faci.

Îţi atingi acel obiectiv şi iei decizia că doreşti mai mult. Dacă simţi că ceva este în neregulă, vrei să repari acel lucru şi reuşeşti să faci asta, există o şansă să găseşti altceva pe care ai dori să-l schimbi. Poate că ai dat jos 10 kilograme însă acum vrei să ai un abdomen mai ferm. Poate că ai reuşit să-ţi achiţi creditul la bancă însă acum vrei să ai un cont cu 100.000 de euro sau poate mai mult. Te-ai prins care-i ideea. Este o buclă continuă care poate dura toată viaţa. Practic, niciodată nu ajungi la destinaţie ca să fii fericit, pentru că îţi bazezi fericirea pe lucruri din exterior. Nu reuşeşti să găseşti fericirea în interiorul tău, aşa că te gândeşti să o cauţi în alte surse.

Persoanele optimiste separă fericirea de realizarea unui obiectiv şi-şi dau voie să se simtă bine, cât mai des posibil, fără să aibă nevoie de altceva. Asta nu înseamnă că se complac. Tot îşi setează obiective, muncesc din greu, îi ajută pe cei din jur la nevoie şi se dezvoltă personal. Aceste persoane caută să se bucure de călătorie şi nu doar de destinaţie.

3. Evită să-şi petreacă timpul în preajma oamenilor care-i trag în jos şi creează situaţii pozitive

Există o vorbă: “Spune-mi cu cine te-mprieteneşti ca să-ţi spun cine eşti”. Iar tristeţii îi place compania. Dacă îţi petreci timpul prea mult în preajma oamenilor negativi, s-ar putea să observi că te afli într-o atmosferă cam apăsătoare. Fă-ţi o favoare şi evită să te laşi afectat de negativitatea oamenilor din jur. Viaţa este mult prea scurtă pentru a alege să-ţi petreci timpul alături de oameni care te tratează rău. Alege să-ţi petreci timpul cu prieteni optimişti, care te susţin atunci când ai nevoie, în preajma cărora poţi să faci lucruri cu zâmbetul pe buze, iar atunci când vezi pe cineva care are nevoie de ajutor şi poţi să faci ceva în această privinţă, fă şi tu la fel. Optimismul poate fi învăţat şi-i poate influenţa într-un mod pozitiv pe ceilalţi oameni.

4. Se cunosc pe ei înşişi destul de bine şi se respectă pentru cine sunt

Fiind copil, ajungeai să te autoinspiri şi să te simţi bine în fiecare zi, în timp ce alergai, săreai, cântai şi dansai fără să ai vreo grijă şi fără să te îngrijorezi în legătură cu ceea ce ar putea crede alţii despre tine. Probabil că făceai asta pentru că nu aveai nevoie în mod constant de aprobarea altcuiva, asta pentru că undeva în interiorul tău ştiai că eşti în regulă exact aşa cum eşti.

Acum, în timp ce te dezvolţi şi devii adult, apare o presiune din partea grupului de prieteni, a reţelelor sociale şi a societăţii, care începe să-şi lase amprenta asupra ta. Începe să apară acea tendinţă de a te compara cu cei din jur, de a-ţi compara corpul, stilul de viaţă, cariera şi relaţiile cu ale altora. Iar când vine momentul în care îţi dai seama că aceste persoane au lucruri în vieţile lor pe care tu nu le ai, începe să te cuprindă o senzaţie de amărăciune şi începi încet, încet să nu mai apreciezi toate lucrurile frumoase pe care le ai acum în viaţa ta.

Persoanele optimiste au două modalităţi prin care reuşesc să pevină lipsa de autoapreciere: în primul rând, au încredere în propria intuiţie atunci când vine vorba de activităţile zilnice prin care trec. Evită să ceară aprobarea celor din jur pentru ceea ce fac şi acţionează în conformitate cu ceea ce simt că este bine. În al doilea rând, persoanele optimiste evită să se judece conform unor idealuri care nu le aparţin. Lasă deoparte acele idealuri şi menţin credinţa că sunt mereu destul de bune exact aşa cum sunt, chiar dacă între timp se dezvoltă şi se transformă într-o versiune mai înţeleaptă şi mai puternică a lor.

5. Utilizează foarte bine opţiunile pe care le au la dispoziţie la un moment dat

Am observat că mulţi oameni sunt deranjaţi de acele persoane care sunt „prea” optimiste, însă în acest caz se poate face cu uşurinţă confuzie între un optimist şi un idealist.

O persoană care-i optimistă nu este naivă, nu neagă ceea ce este evident şi nu se face că nu vede faptele clare care au loc în jurul său. Un optimist crede într-o utilizare cât mai bună a opţiunilor pe care le are disponibile la un moment dat, indiferent cât de puţine ar fi acestea. Astfel, persoanele optimiste reuşesc să vadă imaginea de ansamblu cu mai multă uşurinţă.

Dacă ar fi să facem o comparaţie, un idealist îţi concentrează atenţia doar pe aspectele pozitive ale situaţiilor prin care trece, ignorând aspectele negative chiar dacă anumite proiecte sau chiar persoane au de suferit pe termen lung, în timp ce un pesimist nu vede nicio variantă viabilă prin care să poată face ceva. Un optimist se străduieşte cât de bine poate să observe toate posibilităţile, astfel încât să aleagă cea mai bună opţiune din cele disponibile.

6. Folosesc gesturi şi limbaj cu o conotaţie pozitivă

Să ştii că modul în care te simţi nu are prea mare legătură cu ceea ce ţi se întâmplă, cât cu modul în care verbalizezi şi exprimi aceste evenimente.

De exemplu, când optimistul a dat un test şi a reuşit să ia o notă bună, ar putea spune: “Am învăţat mult şi uite că efortul pe care l-am depus s-a văzut”, în timp ce pesimistul ar putea spune: “E, mi-a ieşit de data asta însă data viitoare nu cred că mai reuşesc să fac la fel de bine”. Practic, nu se bucură deloc de reuşita sa şi imediat îşi îndreaptă atenţia către o situaţie care ar putea fi negativă.

Dacă o persoană optimistă ar avea de făcut un proiect şi a ajuns într-un punct în care observă că s-a blocat, s-ar putea să-şi spună ceva de genul: “Ori instrucţiunile nu sunt clare sau va trebui să mai dobândesc anumite abilităţi ca să-l duc până la capăt sau poate nu sunt în formă deocamdată şi nu mă pot concentra”. Cu alte cuvinte, chiar dacă trece prin anumite dificultăţi, optimistul va avea un dialog intern care să-l ajute să identifice care ar putea fi dificultăţile, astfel încât să observe ce-i de făcut mai departe. Pesimistul probabil că ar începe să se pună singur jos şi să interpreteze dificultatea ca fiind ceva care se va extinde în tot proiectul, ceva care va dura şi peste care nu se poate trece uşor sau chiar deloc.

Citind cele de mai sus, probabil că vrei să păşeşti pe urmele optimistului şi să-ţi vorbeşti într-un mod pozitiv, indiferent dacă ceva îţi iese bine sau mai puţin bine. Vei observa că, pas cu pas, vei deveni mai optimist.

Poziţia corpului joacă un rol important de asemenea. Simplul fapt de a zâmbi îţi va influenţa starea într-un mod pozitiv. În momentul în care te simţi într-un mod negativ, creierul va transmite corpului un semnal prin care să adopţi poziţia corespunzătoare şi să-ţi schimbi expresia feţei astfel încât să exprimi această emoţie. Umerii ţi se lasă, te apleci în faţa, îţi laşi capul şi privirea în jos şi ai o expresie tristă a feţei. Acest lucru transmite un semnal înapoi creierului spunând: “Da, sunt nefericit…”. În schimb, poţi să întrerupi acest circuit, schimbându-ţi poziţia corpului şi expresia feţei, stând drept, cu umerii în spate şi zâmbind, lucruri care nu corespund cu modul în care te simţi. Acesta este un mod inteligent prin care să trimiţi un alt mesaj creierului: “Să ştii că lucrurile sunt ok şi mă simt bine”. Astfel, creierul se va conforma poziţiei corporale şi îţi va schimba treptat starea pentru ca aceasta să oglindească corpul.

Concluzii

Desigur că fiecare persoană are propriile sale metode prin care să se simtă mai bine şi să fie mai optimistă. Care sunt acele lucruri care vă ajută să fiţi mai optimişti şi ce ar trebui să faceţi astfel încât să puneţi în practică aceste metode în fiecare zi?

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură