49 de gene determină dimensiunea taliei. Cum lucrează ele în favoarea noastră?

Dimensiunile taliei. 30-70% dintre cazuri, cantitatea de grăsime de pe abdomen şi silueta o moştenim de la părinţi.
Dimensiunile taliei. 30-70% dintre cazuri, cantitatea de grăsime de pe abdomen şi silueta o moştenim de la părinţi. (Epoch Times.ru.)

Este cunoscut faptul că în 30-70% dintre cazuri, cantitatea de grăsime de pe abdomen şi silueta o moştenim de la părinţi. Dimensiunile taliei sunt determinate în mare măsură de factorii ereditari. De aceea, unora dintre noi le este destul de dificil să-şi aducă corpul în forma dorită.

Atunci este vorba în totalitate doar de genetică? Nu chiar, deoarece activitatea multor gene depinde în acelaşi timp de modul nostru de viaţă şi de aspiraţiile pe care le avem.

Potrivit revistei Nature, până în prezent au fost identificate 49 de gene care sunt responsabile de apariţia acumulărilor inestetice de grăsime din regiunea abdomenului nostru. Potrivit specialiştilor, 19 dintre acestea au un efect mai puternic la femei şi un impact direct asupra hormonilor.

Cortizolul —unul din aceşti hormoni

Cortizolul este cunoscut şi sub numele de hormon al stresului. Stresul sporeşte producerea cortizolului, care elimină rezervele de grăsime în sânge. Acest lucru ajută la asigurarea cu energie a reacţiei organismului la situaţiile stresante. Ulterior, grăsimea care devine inutilă se depune în regiunea abdomenului. O acţiune prelungită a cortizolului poate produce modificări serioase ale formei corpului, chiar dacă nu suntem predispuşi genetic la o asemenea configuraţie.

O alimentaţie incorectă accentuează efectele stresului

Al doilea factor este că obiceiurile alimentare nesănătoase pot să catalizeze acţiunea stresului asupra acumulărilor de grăsime din corp. În creierul nostru se creează o legătură directă între senzaţia de plăcere obţinută în urma consumului unor alimente şi stresul cu care ne confruntăm. În plus, probabilitatea depunerii grăsimii în regiunea burţii creşte cu 53% dacă pe parcursul ultimilor doi ani femeile au avut un regim alimentar incorect.

Cum să spargem cercul vicios?

În cazul în care genele obezităţii provin de la un singur părinte, şansele supraponderabilităţii cresc în mod substanţial, dar nu critic. Dacă însă ambii părinţi sunt posesori ai genelor ”problematice”, atunci devine foarte greu să combatem acţiunea lor.

Cu toate acestea, chiar dacă nu putem evita moştenirea lăsată de părinţi, suntem totuşi capabili să producem un efect tangibil asupra activităţii genelor. Iată de ce este extrem de important să învăţăm să reacţionăm la situaţiile de stres în mod corespunzător. Stresul şi reacţia la el — sunt două lucruri complet diferite.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că evenimentele stresante în sine nu sunt adevărata problemă, reacţia noastră la probleme şi dificultăţile prin care trecem joacă un rol crucial. În cadrul studiului desfăşurat de specialişti, unui grup de voluntari i s-a cerut să completeze mai multe chestionare şi să predea mostre de salivă pentru a stabili nivelul de cortizol timp de 8 zile. După 10 ani, fiecare dintre aceşti participanţi a trecut din nou teste similare pentru a-i fi determinate modificările în starea de sănătate, precum şi nivelul psiho-emoţional. S-a constatat că participanţii care au trecut cu greu peste situaţiile stresante au avut mai multe probleme de sănătate.

Activitatea fizică regulată poate de asemenea să diminueze producerea cortizolului şi să-l aducă la valorile normale. De exemplu, gemenii, care au făcut antrenamente fizice de 30 de minute în fiecare zi au avut o talie cu 9 cm mai mică comparativ cu fraţii şi surorile lor mai puţin activi din punct de vedere fizic.

Poate că antrenamentele sportive sunt mai puţin eficace în acest sens, dar cel mai important lucru este că acestea funcţionează chiar şi în cazul unei eredităţi nu prea bune. Meditaţia este de asemenea un instrument puternic în combaterea stresului zilnic.