44 de protestatari puşi sub acuzare în Hong Kong

Protest în Hong Kong, 14 iulie 2019
 
Protest în Hong Kong, 14 iulie 2019   (Screenshot)

Peste 40 de persoane au apărut miercuri în faţa unui tribunal din Hong Kong, fiind învinuite de revoltă pentru rolul avut în timpul unui protest care a devenit violent în momentul în care mii de activişti s-au ciocnit cu poliţia în apropierea Biroului de legătură cu Beijing-ul.

Oraşul port este zguduit de un val de proteste care a început la sfârşitul lunii aprilie, când China a forţat introducerea unui pachet legislativ care ar permite extrădarea locuitorilor sau a străinilor din Hong Kong în China, unde justiţia este complet controlată de Partidul Comunist.

Seria de proteste a aruncat fosta colonie britanică în cea mai mare criză politică de la revenirea la China, în 1997, fiind prima dată când autorităţile centrului financiar sud-asiatic au acuzat locuitorii de revoltă.

Cei 44 de acuzaţi au fost arestaţi după ce un miting paşnic ce a avut loc duminică într-un parc din cartierul central de afaceri al oraşului s-a transformat rapid în ciocniri violente între mii de manifestanţi şi poliţie, care a tras cu gloanţe de cauciuc şi a dispersat mulţimea cu gaze lacrimogene.

Utilizarea legii anti-revolte ar putea escalada tensiunile, activiştii cerând guvernului să evite folosirea termenului „revoltă” pentru a face referire la demonstraţii, acuzaţia fiind pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.

Majoritatea acuzaţilor au fost eliberaţi pe cauţiune de 1.000 HKUSD (128 USD). Tribunalul a impus constrângerea în locuinţe de la 12 noaptea la şase dimineaţa a majorităţii acuzaţilor, iar mulţi au fost puşi sub control judiciar.

Printre cei acuzaţi se numără 13 studenţi, şapte funcţionari, un pilot din principala linie aeriană a oraşului, Cathay Pacific, profesori, asistente, lucrători şi vânzători. Toţi au fost eliberaţi pe cauţiune şi urmează să reapară în faţa tribunalului pe 25 septembrie.

Sute de persoane au înconjurat marţi seara o staţie de poliţie după ce activiştii arestaţi au fost acuzaţi, iar miercuri dimineaţă, sute de persoane s-au adunat în afara tribunalului, scandând „Revoluţia timpului nostru” şi „Free Hong Kong”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe